Ето кои билки ще ви помогнат за запазване на силна памет!

7554
Ето кои билки ще ви помогнат за запазване на силна памет!
Снимка: iStock

В природата можем да открием храни и растения, които са от голяма полза за решаване на множество здравословни проблеми. Такъв проблем е отслабването на паметта - състояние, което може да повлияе върху нашето качество на живот по твърде неприятен начин.

Ето мнението на д-р Мануел Рейш, специалист по фитотерапия: 

Лечебните растения, използвани в алтернативната медицина, са полезни за възстановяване на паметта. Те трябва да са богати на определени компоненти, които осигуряват на организма способността да задържа ацетилхолин за по-дълго време. Също е нужно да съдържат изобилие от антиоксиданти, за да предотвратят увреждането от свободните радикали в мозъчните клетки. Полезни са и растенията с естроген, който позволява правилното функциониране на паметта.

Кои са 3 –те билки, които доказано се справят с вирусите?

Фасул

Бобът съдържа голямо количество холин сред компонентите си. Холинът е част от ацетилхолина, затова редовната консумация на ястия от боб значително ще помогне при лечението за укрепване на мозъка и възстановяване на паметта.

Сминдух

Това е друго растение, което осигурява важно количество холин. Желателно е да бъде включено в ежедневното меню. За пиене, приготвяне на чай или запарка се препоръчва да се пият по 2 чаши на ден.

Салвия (градински чай)

Салвията е богата на антиоксиданти, които помагат на клетките да поддържат ацетилхолин. Може да се приготви под формата на запарка, да се пият по 2 чаши на ден, 1 или 2 дни седмично.

Топ 5 билки, които можем да отглеждаме у дома

Розмарин

Розмаринът изобилства на антиоксиданти, които са много важни за защитата на ацетилхолина против вредите, причинявани от свободните радикали. За подобряване на паметта можем да използваме запарки от розмарин, които се приготвят по много лесен начин. Кипвате чаша вода, дръпвате я от котлона и добавяте 1 лъжица цвят от розмарин. Покривате и оставяте да престои 10 минути. Пие се по 1 чаша, 2 пъти на ден.

С масло от розмарин можете да правите някои масажи, особено на врата и челото. Друг начин за използване на това важно лечебно растение е под формата на тинктура, като добавяте няколко капки към ежедневната си вана.

Резене (див копър)

С масло от див копър можем да се масажираме по същия начин, както с масло от розмарин. Масажът, подобно на този с масло от розмарин, може да се прави на тила и по цялата глава. Масажираният по този начин ще се чувства много по-добре и по-спокоен.

Коприва

Консумацията на коприва е много важна за подпомагане на образуването на естроген, който засилва умствената дейност. Честата консумация на тази билка може да помогне за ограничаване на симптомите, които причиняват загуба на паметта. Може да се консумира всеки ден, без проблем, в различни ястия, както всеки зеленчук. По този начин ще бъдете защитени за дълго време от загуба от паметта.

5 най-често използвани билки в кухнята и ползата от тях

Гинко билоба

Чаят от гинко билоба е богат на флавоноиди и гинколиди. Оказва антиоксидантно и вазодилататорно въздействие, което спомага за подобряване на кръвообращението в мозъка, намалява вискозитета на кръвта и ограничава уврежданията, причинени от свободните радикали в невроните.

Сварявате 1 супена лъжица сушени листа от гинко билоба в 1 чаша вода за 1 минута. Оставяте да престои 5 минути и пиете 3 до 4 чаши на ден.

Чаят от гинко билоба не трябва да се пие от деца под 12 години, бременни и кърмещи жени, както и от хора с висок риск от кървене или с активно кървене.

Друг начин за консумация на Гинко билоба е да използвате добавката под формата на капсули, които можете да купите в аптеките.

Внимание! Статията е информативна и не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно