Топ 5 билки, които можем да отглеждаме у дома

3607
Топ 5 билки, които можем да отглеждаме у дома
Снимка: iStock/Guliver

Дори и да смятате, че не можете да отгледате нищо освен кактус, ако засадите тези билки на терасата или кухненския си прозорец ще останете приятно изненадани от това колко лесно е отглеждането им.

Освен красиви, тези растения са и полезни. Освен това е удобно винаги под ръка да разполагате с пресни, свежи и ароматни билки. Най-благоприятният за отглеждането им  период е март-октомври, когато има достатъчно естествена светлина и не е необходимо друго осветление.

В статията ще откриете 5 билки, които може да отгледате успешно в домашни условия.

10 билки, които понижават кръвното налягане

Розмарин

Поставено на южен прозорец, растението ще се развива много добре. Поставете семената в саксия и поливайте рядко, като внимавайте водата в чинийката му да не застоява. Ароматът на розмарина оказва благоприятен ефект при запушен нос, а чаят отпуска нервната система и спомага добрият сън, овлажнява и тонизира кожата.

Мента

Мента може да си засеете от клонки или семена в саксия на прозореца или на терасата. Вирее добре на температура 22-25 градуса, важно е почвата да е влажна, защото сухият въздух не й се отразява добре. Благоприятен ефект ментата оказва върху храносмилането, но и намалява отоците и болката.Чаят от мента е препоръчителен при грип и настинка, лош дъх и газове, главоболие и стрес.

Босилек

Тази подправка е много популярна за приготвянето на средиземноморски ястия и летни салати. Може да я засадите от семена или разсад в началото на месец април.  Предпочита влажна почва и поливана на 3/5 дни. Необходимо е да прекършите клончетата, когато достигнат височина от 10 см, за да расте храстчето на обем. Лилавите сортове босилек имат по-силен аромат от зелените, а преди цъфтеж миришат още по-силно.

НАЙ-лечебните БИЛКИ

Риган

Риганът се засажда през месец март от семена в саксия поставена на слънчев прозорец. Полива се, когато почвата е видимо суха. Това е много полезна за здравето билка, защото предотвратява клетъчното увреждане, лекува болки в мускулите и е известна като антибактериален агент. Чаят от риган може да се пие ежедневно.

Маточина

Маточината има много приложения. Тя е ароматна лечебна, козметична и кулинарна билка. Пресните и листа се използват към различни салати или подправка за риба, а изсушена е чудесна за чай. За да расте добре маточината е добре да е поставена на прозорец, за да е огряна от слънцето. Обича много редовното поливане. Растението нараства бързо и затова е необходимо да се подрязва редовно. Чаят от маточина се препоръчва за приемане при тревожност и безсъние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com