Ето защо никога не трябва да изхвърляш черупките от яйца

7201
Ето защо никога не трябва да изхвърляш черупките от яйца
Снимка: iSotck/Guliver

Яйцата са един от най-често ползваните продукти при готвене и вероятно се срещат в хладилника ви непрекъснато. Освен това много дами ги добавят при приготвянето на домашни маски за лице и коса. Полезни и вкусни, тяхното ползване се свежда от белтъка и жълтъка, а черупката отива на боклука. И тук идва изненадата – може да използвате черупката на яйцето за различни неща, за които вероятно не сте предполагали. Ето няколко причини да не изхвърляте черупките, а да ги оползотворите в:

Подхранване на цветята – независимо дали имате красива градина или куп цветя в саксии у дома, яйчените черупки са чудесен начин да ги подхраните и то натурално. Запазете няколко черупки, натрошете ги на ситно и просто ги добавете към използваната тор за растенията. Ще повлияят положително на всяко цвете.

Как да обелим яйце, чесън и картоф за секунди (ВИДЕО)

Беленето е може би най-досадната част за кулинарите! Яйцата са едни от неприятните за белене продукти. Черупките им понякога са просто...

Разсади – ако градинарството ви е в кръвта и обичате да засаждане растенията, следващия път използвате яйчени черупки. Сложете ги на дъното на саксия, в която ще садите семена или ново растение, разбира се натрошени предварително. Те ще направят почвата много по-богата на полезни вещества и минерали.

Домашни процедури за лице – ето че не само вътрешната част на яйцата може да ползвате за маска, черупките също ще помогнат! Вземете една купичка и сипете оцет в нея. Сложете черупка вътре и оставете да се накисне за 48 часа. След това, вземете памучно тампонче или памук, намокрете го със сместа и нанесете върху проблемна зона на лицето – зачервяване, пъпки или други. Благодарение на свойствата на черупката, оцетът се е превърнал в лековит и може да ви помогне да се сдобиете с по-красива кожа без несъвършенства.

Подобряване вкуса на кафето – може би сте решили да пробвате нова марка кафе, но сте ударили на камък, защото то има твърде кисел вкус, който никак не ви допада. Оправете го веднага с помощта на няколко яйчени черупки. Стрийте ги фино, накиснете ги в оцет. После смесете кафето с тях. В черупките се съдържа калциев карбонат, който може да неутрализира киселинността и да подобри вкуса на кафето.

Почистване на термос – и вие ли си носите термос, пълен с кафе на работа или в колата? Ако да, вероятно вече забелязвате петната по него от вътрешната страна, които кафето е оставило след себе си. Те се почистват доста трудно. Следващия път, когато отново опитате да ги премахнете, опитайте по по-различен начин – с яйчени черупки. Сложете ги вътре, добавете гореща вода, около 1/3, в термоса. Затворете плътно и разклатете като шейкър. Черупките ще премахнат петната с помощта на горещата вода, която просто ще ги разтвори. Изхвърлете сместа и измийте с препарат за съдове и вода.

Нов невероятен трик при варенето на яйца

Пoтрeбитeли в социалната мрeжa Facebook рaзкрихa любoпитeн "лaйф" хaк. Oкaзвa ce, чe мнoгo жeни вaрят яйцaтa c лимoн. Тoзи мeтoд нa при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 ефективни напитки за успокояване на нервите и подобряване на настроението

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 май /валутен калкулатор/

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако пиете по една лъжица ябълков оцет всеки ден

От умора до мускулни крампи и болки в ставите - ето на какво може да се дължи

С тези храни ще почистите черния дроб от токсините

Страдате от косопад - ето на какъв сериозен здравословен проблем може да се дължи

Какво се случва с организма ви, ако консумирате ориз всеки ден

Няма да повярвате какво се случва с кръвното ви, ако пиете черен чай

6 храни за здраве на червата, подмладяване на тялото и загуба на тегло

Ето кои са признаците на инсулт и как да ги разпознаваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com