Глидери или панелни радиатори за парно

19236
Глидери или панелни радиатори за парно
Снимка: Thinkstock

Търсенето на съвременно отоплително решение, което да обхване цялото жилище ни отвежда към различните варианти за парно отопление. Със сигурност това, което би привлякло и вашето внимание е това, че с един топлинен източник успявате да предадете отоплителната мощност на няколко тела, разположени в различни помещения на жилището. Когато се отоплявате с парно то основната тенденция в икономиите както и повишаване на енергийната ефективност на жилището. Това е възможно благодарение на това, че се търси оптимално правилната симбиоза между уреда, осигуряващ топлината и радиаторите. И ако вече сте наясно какъв източник на топлина ще използвате (котел на газ, котел или камина на пелети, термопомпа, ТЕЦ и други), но имате колебания относно избора на радиатори за парно то в следващите редове ще представим някои съществени разлики между едни от най-масово търсените и купуваните от потребителите.

Технология, особености и технически характеристики

Представяме на вниманието ви днес два типа радиатори, които са популярни като:

- Глидери

Това са алуминиеви радиатори, които се отличават с доста положителни качества и особености, допринасящи за комфорта и осигуряването на топлина в дома;

- Панелни радиатори

Изработени са от стомана и също като алуминиевите се приемат като едни от високоефективните решения, предпочитани от голям брой клиенти.

Така накратко можем да представим двата вида радиатори за парно, които през последното десетилетие си делят място сред отоплителния пазар.

Що се отнася до принципа на работа на двата типа радиатори за парно ще направим едно доста важно уточнение. При глидерите (алуиниевите) радиатори принципа на действие на конвекционално загряване. Това е изключително важно, защото така се намалява риска от натрупване на прах между отделните секции на глидерите. При панелите принципа на топлоотдаване е на база излъчване, което обаче е причина за издигането на прах и разпространението ѝ в цялото помещение.

Може би това уточнение би повлияло на вашия избор, което е разбираемо, защото всяка домакинства иска чист, уютен и лесно поддържан дом спрямо чистота и свежест на въздуха, който дишат обитателите.

 Още съществени разлики между глидерите и панелите за парно отопление

Тъй като домакинствата си имат свои собствени претенции спрямо това кои радиатори биха били по-удачни за техните нужди то ще акцентираме на някои от разликите между панелните и глидерите с цел да онагледим кои са по-ефективни и оптимално правилни като варианти.

Сред основните разлики, които отличават двата типа представени в днешната публикация радиатори за парно са:

Външен вид

И двата типа радиатори са елегантни, но когато търсим стил и изискана модерна концепция, която да допълни луксозния ни интериор то безспорно глидерите, които дори могат да бъдат оцветявани са в пъти по-красиви. Приоритетите им са в това, че могат да се изработват в различни размери и форми, което ги прави невероятно лесно интегриращи се спрямо индивидуалните особености на даден интериор;

Цена

Ако търсите евтин вариант то панелите са за вас, но ако държите на стил, комфорт и изисква обстановка то за глидерите ще трябва да вложите повечко средства. Разликата в цените на телата не е кой нае колко фрапираща, но все пак алуминиевите са една идея по-скъпи поради редица причини, с които ще ви запознаем съвсем скоро;

Тегло

Всяка една мебел, уред и дори аксесоар натоварват конструкцията на сградата. Отоплителните тела също си имат тегла, а в случай, че търсите по-лек вариант то глидерите са радиаторите за парно ще отговорят на това ви изискване. Спрямо стоманените панелни радиатори те са в пъти по-леки, което дава възможност за монтаж само от един оператор;

Топлоотдаване

По-бързо достигат зададената температура алуминиевите радиатори, тъй като има много високи топлоотдаващи свойства;

Електрохимична корозия

По-устойчиви на корозия са глидерите;

Здравина

Тук фаворити по здравина и устойчивост на налягане са панелите, но не пренебрегваме и тази на глидерите, които също имат висок потенциал в това отношение.

Други

Важно е да се знае, че със смяната на радиатор, често идва време и за смяна на различни видове измервателни ВиК уреди. Такава услуга е смяна на водомери София или подмяна на щрангове.

Типа и вида на радиаторите за парно са от съществено значение за отоплителната система. Помислете добре преди да инвестирате в панелни стоманени или алуминиевите тела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com