Глутенът – рискови групи склонни към нетолерантност

3159
Глутенът – рискови групи склонни към нетолерантност
Снимка: Община Стара Загора

Глутенът е опасен, защото може да причини алергии. Попадайки заедно с храната в храносмилателния тракт, веществото се разлага на фракции. Имунната система възприема един от тях, а именно глиадин, като чужд протеин - и произвежда имунни комплекси в отговор, които увреждат чревните стени. Това от своя страна възпалява, лигавицата атрофира и се нарушава нормалното усвояване на необходимите хранителни вещества. Микроелементите и хранителните вещества не се усвояват от организма, а се превръщат в продукти на разпад, които отравят.

 

Глутенова непоносимост

Все повече чуваме за глутенът и глутенова непоносимост. Причинната за повишаване на вниманието ни е фактът, че заболяването започва особено неосъзнато. Това заболяване е автоимунно се характеризира с тежко стомашно-чредно разстройство и силно редуциране на теглото. За разлика от целиакия, която е заболяване за цял живот, глутеновата непоносимост се изразява в негативна реакция при храненето с пшеница.

Като реакция имунната система изработва антитела, а понякога и вещества, предизвикващи възпаление

В червата, клетките не са нарушени, както при целиакия.

 

Симптоми на глутенова непоносимост

Симптомите глутеновата непоносимост са влошаване на здравословното състояние. Това засяга повече хора, а при някои се изразява в постоянно чувство на умора, чести промени в настроението, затруднения в концентрирането, афти, херпеси, диария, дерматит, анемия, мускулни заболявания, подуване на корема, проблеми със зъбите, електролитни нарушения и други неразположения.

Смята се, че 99% от хората със симптоми за непоносимост към глутен не се диагностицират.

 

Диагностициране на заболяването

Непоносимостта към глутен съществува под две форми. Първото - временно - се появява главно при кърмачета по време на хранене, особено ако е проведено неправилно. Това се обяснява лесно с недоразвитието на храносмилателната система. Когато храносмилателният тракт на бебето е напълно узрял и населен с необходимите ензими, непоносимостта може да изчезне.

Втората форма - цьолиакия - вече е генетично предразположена непоносимост към глутен. Приблизително един на сто души страда от това заболяване. Подуване на корема, разстроен стомах, загуба на тегло (или наддаване на тегло), анемия, умора - всички тези симптоми, заедно и поотделно, са показател за наличие на заболяване. Целиакията е опасна, тъй като при напреднали форми може да засегне щитовидната жлеза, да причини чупливи кости и дори да провокира онкологични заболявания. Заболяването може да се лекува само по един начин - като се използва строга безглутенова диета.

 

Когато няма на лице заболяване

Засега няма нито едно проучване, което да се занимава с глутена, потвърдено на 100%. Някои учени смятат, че с течение на времето пшеничните гени са станали по-токсични, а хлябът, който е бил на трапезите преди 50-100 години, дори не може да се сравни с днешния. Те твърдят, че в риск са всички хора без изключение - дори и тези, които не страдат от цьолиакия.

Други изследователи (например Джоузеф А. Мъри, президент на Северноамериканската асоциация за изследване на заболяването от целиакия) твърдят, че пшеничните гени не са се променили много през последните 500 години. И проблемът, според тях се крие по-скоро в промяната на диетата на обикновения човек. Нашите организми просто не са в състояние напълно да абсорбират съвременни храни, пълни с бързи въглехидрати. Същата пшеница присъства главно в нашата диета под формата на бяло брашно, което съдържа максимум глутен и минимум хранителни вещества. Не само това, много производители специално добавят допълнително глутен към хлебните изделия. В резултат на това повишената доза глутен може да причини симптоми, подобни на цьолиакия, дори ако наистина няма заболяване.

Оказва се, че купувайки продукти, без глутен, здравият човек, сякаш копае дупка. Нишестета, които успешно заместват глутена, рязко повишават нивата на кръвната захар. Резултатът е странна диета: без глутен, но с бързи въглехидрати.

 

В заключение:

Най-мъдрото решение е да не се поддавате на общата паника и да не си поставяте самодиагностика. Най-разумно е да намалите количеството на съдържащи глутен храни в диетата, да се откажете от белия хляб и внимателно да съставите менюто си.

След внимателно изучаване на всяка опаковка, опитвайки се да откриете следи от глутен е добре да помните, че в малки дози, глутенът не е в състояние да навреди на здрав човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com