Хапвайте тези плодове, ако искате да запазите жизнеността си дори и след 50

4532
Хапвайте тези плодове, ако искате да запазите жизнеността си дори и след 50
Снимка: iStock

Нови изследвания показват, че съединение, намиращо се в много плодове и зеленчуци, може да ви помогне да останете жизнени, когато остарявате.

Проучването установи, че шансовете за развитие на слабост са намалени с 20% за всеки 10 мг флавоноли, консумирани на ден.

Експертите казват, че това се дължи на противовъзпалителните ефекти на диетичното съединение.

Що се отнася до здравето, има определени неща, които очаквате да се случат с възрастта, като влошаване на физическата годност, загуба на слуха и развитие на слабост.

Лекар разкри по колко боровинки трябва да се ядат на ден

Сега ново изследване установи, че яденето на храни, богати на флавонол, като ябълки и къпини, може да намали шансовете ви за развитие на последните.

Проучването, установи, че за всеки 10 мг по-висок прием на флавоноли на ден, шансовете за развитие на слабост – състояние, което носи по-голям риск от падания, фрактури, увреждане, хоспитализация и смъртност и засяга приблизително 10-15% от по-възрастните – са намалени с 20%.

По-специално, проучването заключава, че храни като ябълки и къпини, които съдържат флавоноиди, наречени кверцетин, може да са най-важните за превенцията на слабостта.

Изследователите също така отбелязват, че можем лесно да консумираме 10 мг флавоноли на ден, тъй като една средно голяма ябълка има около 10 мг флавоноли.

Флавоноли и слабост: Каква е връзката

Флавонолите са едно от 6-те съединения, които формират част от по-голямото семейство съединения, известни като флавоноиди. Това семейство от съединения се намира в голямо разнообразие от плодове и зеленчуци и като цяло те действат като антиоксиданти в тялото, защитавайки клетките от оксидативен стрес от свободните радикали.

Консумацията на богати на флавонол храни е свързана с по-ниски нива на възпаление и клетъчен стрес, което води до по-нисък риск от различни хронични състояния, включително:

  • сърдечно-съдови заболявания
  • диабет тип 2
  • рак
  • деменция

Що се отнася до слабостта, флавонолите предотвратяват развитието й по няколко начина.

Слабостта е състояние, което е най-често срещано с напредването на възрастта и означава общ спад на физическата функция. Има редица характеристики, които са типични за слабостта, включително загуба на мускулна маса, загуба на тегло, трудности при мобилизиране и умора.

Докато точното разбиране за това как флавонолите действат в тялото все още се изследва, различни експерименти са показали, че флавоноидите имат антиалергични, противовъзпалителни, антивирусни и антиоксидантни свойства, които могат да осигурят защита срещу слабост.

Флавонолите работят заедно с други фитонутриенти в различни механизми в тялото.

Учени разкриха какво се случва с жените, които ядат по 2 ябълки на ден

Кверцетинът – един от най-изследваните флавоноиди – например, може да помогне при заболявания, свързани с възрастта, поради мощните си антиоксидантни свойства и начина, по който работи синергично с други хранителни вещества. Казано просто, това означава, че кверцетинът естествено помага на други химични процеси в тялото да си вършат работата.

Намаляването на възпалението е ключът

Положителната връзка между флавонола и слабостта зависи от една дума: възпаление.

Най-вероятната причина за положителните открития е, че флавонолите са в състояние да намалят нивото на възпаление и клетъчния стрес в тялото, което след това може да предпази от развитието на слабост.

Повечето здравословни проблеми се дължат на възпаление и когато това стане хронично, може да доведе до физически промени, които водят до слабост. Следователно, чрез намаляване на възпалението има по-малка вероятност от загуба на мускулна маса и телесно тегло и по-добро функциониране на имунната система.

В крайна сметка резултатите от това проучване са положително развитие; такъв, който може да помогне на хората да решат кои конкретни плодове и зеленчуци трябва да дадат приоритет с напредването на възрастта.

Слабостта може значително да повлияе на цялостното ви здраве и чувство за благополучие.

Наличието на слабост е свързано с повишен риск от неблагоприятни резултати от различни състояния, включително инфекции, повишен риск от падания, необходимост от хоспитализация и необходимост от дългосрочни грижи.

Като се храните с богата на флавонол диета, може да сте в състояние да отхвърлите някои от тези рискове.

От колко флавоноли се нуждаете във вашата диета

Добрата новина е, че не е нужно да ядете много храни, богати на флавонол, за да изпитате ползите.

Въпреки че е добра идея да ядете много плодове и зеленчуци, за да поддържате цялостното здраве, Касам казва, че това проучване показва, че дори малки количества от това съединение могат да имат положителен ефект.

Само 10 мг, открити в една средно голяма ябълка, показват значителна полза. Въпреки това, за да поддържате добро здраве, ключът е да ядете разнообразни здравословни растителни храни, включващи плодове и зеленчуци с различни цветове

Как да увеличите приема на богати на флавонол храни

И така, след като вече знаете от какво количество имате нужда, как можете да увеличите приема на богати на флавонол храни?

Добавите храни към вашата диета като:

  • боровинки
  • броколи
  • червен лук
  • рукола

Най-важното е, че не е нужно да правите големи промени в диетата.

Като хвърлите половин чаша зеле в смесена зелена салата и я гарнирате с 1 супена лъжица нарязан на кубчета червен лук заедно с други предпочитани съставки, ще получите малко над 10 мг.

Можете също така да добавите шепа боровинки към овесените ядки за една нощ, да нарежете ябълка и да я комбинирате с любимото си ядково масло или да хапнете малко броколи.

Диетите, съсредоточени около здравословни растителни храни, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, ядки и семена, се считат за най-добрият начин за поддържане на добро здраве с остаряването и също така ще помогнат за намаляване на слабостта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com