Лекар: Всички ядем тази храна, но тя увеличава риска от деменция

5492
Лекар: Всички ядем тази храна, но тя увеличава риска от деменция
Снимка: iStock

Една храна, която всички ние ядем ежедневно, увеличава риска от развитието на деменция, споделя руският невролог д-р Инна Голянина, позовавайки се на резултатите от проучвания.

"Всички ние искрено го обичаме и не можем да си представим да се седнем на масата без парче бял или ръжен хляб. За закуска много хора предпочитат тестени изделия или препечени филийки. Но се оказва, че като задоволява желанията си и яде бял хляб без ограничения, човек много си вреди. И не говорим само за промени във фигурата, които заплашват всички любители на тестените изделия", казва още лекарят.

Белият хляб съдържа не само въглехидрати, които са здравословни в разумни количества. Последните проучвания на израелски учени разкриха, че продуктите от пшенично брашно съдържат и трансмазнини, които имат изключително негативен ефект върху мозъчната функция. Особено сред пенсионерите и хората над 45 години, казва неврологът Инна Голянина.

Лекар: Тези 3 билки блокират деменцията

Хлябът и връзката му с повишения риск от деменция

Според експерта трансмазнините вредят на функционирането на много системи в нашия организъм, но имат особено голямо влияние върху здравето на основния „изчислителен център” на нашето тяло.

"В тази връзка хората, които злоупотребяват с колбаси, бързо хранене и мазни храни, често изпитват проблеми с паметта, разсеяност, нарушено логическо мислене и други проблеми. И ето нов рисков фактор - оказва се, че дори любимият на всички вкусен и ароматен хляб може да доведе до деменция и склероза", казва лекарят.

Неврологът отбелязва, че не само маргаринът (основният източник на трансмазнини) прави хляба опасен за здравето, но и захарта, стабилизаторите на вкуса и консервантите, които често се добавят към тестото за хлебни изделия.

Ако не можете напълно да се откажете от консумацията му, тогава трябва поне да намалите консумираното количество. Две филийки хляб на ден - сутрин и на обяд - със сигурност няма да навредят много нито на здравето, нито на фигурата ви, отбелязва лекарят.

Но все пак би било по-добре постепенно да се откажете от белия хляб в полза на по-здравословния ръжен хляб, подчертава неврологът.

„Повишаването на нивата на кръвната захар (от високо преработен хляб) заедно с честата консумация може да увеличи риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и затлъстяване“, допълва специалистът.

Отново, ако изберете хляб, който е пълен с рафинирани въглехидрати, има вероятност да получите подуване. Яденето на твърде много преработени въглехидрати може да причини неприятния симптом, тъй като тялото започва да задържа вода в опит да спести енергия.

Още: Лекар: Този алкохол може да ви предпази от деменция

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com