Учени разкриха какво се случва с жените, които ядат по 2 ябълки на ден

3103
Учени разкриха какво се случва с жените, които ядат по 2 ябълки на ден
Снимка: Pexels

Жените трябва да ядат ябълки - до този извод стигнаха учени от Флорида. За да имат здраво сърце, дамите трябва да ядат този плод ежедневно. Два броя от него на ден значително намаляват количеството холестерол в съдовете, което ефективно намалява риска от сърдечни заболявания. Това заключени е подкрепено от експеримент с участието на 160 жени.

2 ябълки на ден - какви са ползите за жените

Участниците в теста са били разделени на две групи. В една група са получавали 75 грама сушени ябълки дневно (това се равнява на две пресни плода със среден размер). В рамките на една година участничките в експеримента периодично са консумирали този плод и са се подлагали на кръвни изследвания.

Наблюдения и данни от медицински прегледи показват, че ябълковите плодове ефективно намалява високия холестерол в женския организъм. И така, след три месеца ежедневна консумация на два плода, нивото на общия холестерол в субектите намалява с 9%, а нивото на "лошия" холестерол - с 16%. Шест месеца по-късно показателите за общия холестерол показват намаление с 13%, а показателите за "лошия" холестерол - с 24%.

Учени разкриха защо хората над 40 години трябва да ядат ябълки всеки ден

„Особено благотворно се отразява консумацията на коментираните плодове върху здравето на жените по време на менопаузата“, отбелязват авторите на експеримента.

Кверцетинът, съдържащ се в тях, може да защити мозъка от увреждане, причинено от оксидативен стрес. Освен това предотвратява увреждането на нервите чрез регулиране на маркерите на оксидативен и възпалителен стрес. Учените споделят, че според друго лабораторно изследване, кверцетинът помага на невроните да оцелеят и да продължат да функционират, като намалява загубата им с възрастта.

В резултат на експеримент върху мишки се оказва, че приемът на високи дози кверцетин предпазва клетките от увреждане, което може да доведе до болестта на Алцхаймер. Но повечето проучвания подкрепят този ефект само за самото съединение, а не за коментирания плод като цяло. Следователно са необходими повече данни, за да се направят окончателни заключения.

Ако не преяждате с ябълковите плодове, те не са опасни за здравето. Но в някои случаи могат да причинят нежелани реакции.

Семената им съдържат веществото цианид. Поглъщането им едва ли ще причини вреда, но ако се ядат в големи количества, това вещество може да доведе до отравяне.

Хората, които са склонни към алергии, са изложени на риск от развитие на реакция след консумацията на този полезен плод. А киселината, която се съдържа в него, допринася за образуването на плака по зъбите. Ето защо след яденето на ябълка е по-добре да изплакнете устата си с вода или да измиете зъбите си.

Oще: Лекар: Ако страдате от това заболяване, НЕ яжте ябълки и домати

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Най-честият признак на рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com