Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хем вкусно, хем полезно: кисело мляко с канела за сваляне на високо кръвно!

19 август 2023, 11:01 часа

Съществуват доста средства на народната и алтернативната медицина за редуциране на повишеното кръвно налягане.

Д-р Мануел Рейш разказва за някои от тях. 

Кисело мляко с канела и мед

Чаша кисело обезмаслено мляко се смесва в купа с 1 ч. л. мед и четвърт ч. л. канела. Сместа престоява 10 минути в хладилник и се изяжда половин час преди сън.

Кокосова вода с лимонов сок

Добро домашно средство за контролиране на кръвното налягане е приемането на кокосова вода с лимонов сок. Тази смес има диуретични свойства, които помагат в регулирането на кръвното налягане.

Съставки: сок от 3 лимона, 200 мл кокосова вода.

Разбърквате много добре съставките и изпивате веднага. Приемате 1 път на ден.

Д-р Татяна Занин също дава своите препоръки в това видео (включете езиковите настройки за надписи на български). 

Най-новите норми на кръвно налягане

Чай от маслинови листа

Маслиновите листа са определено сред най-добрите природни лекове против високо кръвно, понеже полифенолите в тях успешно регулират кръвното и го понижават без риск от хипотония даже, ако се пие в излишък. При това, предизвикват лек релаксиращ и успокояващ ефект, който спомага за контрол на симптомите при хора, които изпитват редовна тревожност.

Съставки: 2 с. л. скълцани маслинови листа, 500 мл вряла вода. Поставяте маслиновите листа в чаша вряла вода и оставяте да се накиснат 5-10 минути. Сетне прецеждате сместа и я оставете да изстине. Пиете 3 до 4 чаши такъв чай през деня. В магазини за здравословни добавки често се продава и екстракт от маслинови листа във вид на капсули, които може да се консумират по 500 мг, два пъти на ден след хранене.

Боровинков сок

Освен, че са отличен източник на антиокислители, които помагат срещу рак и преждевременно стареене, боровинките понижават кръвното особено, ако се вземат ежедневно. Чай от тях може да се пие за допълнение към обичайното лечение, посочено от лекар.

Съставки: 1 чаша свежи боровинки, половин чаша вода, сок от половин лимон.

Поставяте всички съставки в блендер и пасирате до гладкост. Сместа се приема 1 до 2 пъти на ден.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Чай от хибискус

Хибискусът често се ползва за подпомагане на процеса на отслабване. Той обаче оказва и други важни ефекти, сред тях и понижаване на кръвното. Този резултат се дължи на неговия състав, богат на антоцианини – това са вид флавоноиди, помагащи за регулиране на кръвното.

За да се получи най-добро въздействие, се използват чашките на по-тъмните цветове на растението. Чашките са структурите, свързващи стъблата с венчелистчетата. Колкото са по-тъмни цветовете на хибискуса, толкова повече са антоцианините и толкова по-силен е ефектът им срещу повишаване на кръвното налягане.

Съставки: 1 чаша вряла вода, 1 до 2 грама чашки от хибискус.

Поставете чашките на хибискуса в чашата вряла вода, нека киснат 5 до 10 минути. Сетне прецеждате и пиете сместа 1-2 пъти дневно, като между всеки две чаши има поне 8 часа. Макар все още да липсват проучвания, които да го доказват, е възможно хибискусът да е токсичен при надхвърляне на дневна доза от 6 грама. Затова е препоръчително да не се увеличава. Чаят от хибискус може да има доста горчив вкус, затова може да добавяте малка лъжица мед, за да го подслаждате.

Внимание! Статията е само информативна и не съдържа професионални медицински препоръки. По въпросите в нея се обръщайте към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес