Хитрите домакини използват домашни средства против кърлежи

40217
Хитрите домакини използват домашни средства против кърлежи
Снимка: https://pixabay.com

Кърлежите са истински ужас за хората, които обичат да прекарват времето си на открито. Те дебнат не само в горите и гъстите храсталаци, но и в градските паркове или по кварталните тревни площи. Как можете да се предпазите от ухапване? Какво отблъсква кърлежите? Ето пет ефективни начина.

Кърлежите, т.е. паякообразни от подкласа на акарите, се срещат най-често в горите, както широколистни, така и смесени, в гъстите храсталаци, а все по-често и в зоните на градската зеленина, например в парковете и тревните площи в жилищните квартали. 

Експертите подчертават, че присъствието им в градовете може да е едно от последствията от глобалното затопляне. Допреди около десетилетие кърлежите се срещаха предимно през лятото. Днес обаче те се срещат и през зимата и пролетта. Смята се, че се крият в постелята само когато температурата падне под 4-5 градуса по Целзий.

Как можете да разпознаете кърлеж? Възрастните екземпляри са светлокафяви и в стадий ларва са с размер около 0,5 mm. В стадия на нимфата, от друга страна, те са малко по-големи и достигат около 1,5 mm. Паякообразните намират лесно своята плячка и нападат както животни, така и хора. Те се привличат от топлината, въглеродния диоксид в издишания въздух и миризмата на пот. 

Кой е най-добрият начин да се предпазите от кърлежи? 

На пазара можете да намерите много репеленти срещу кърлежи, но това не е единственото решение. По-долу ще намерите пет домашни средства за отблъскване на кърлежи.

1. Носене на подходящи дрехи

Когато отивате в гората или парка, уверете се, че сте облечени подходящо. Препоръчват се шапка, дълги панталони, блуза с дълъг ръкав и покриващи краката обувки. 

Добре е да носите дрехи в тъмен цвят. Разбира се, подходящото облекло невинаги предпазва от ухапване от кърлеж, но до известна степен намалява риска. 

2. Етерични масла

Метод, който си струва да се използва в борбата с кърлежите, със сигурност са етеричните масла. Устойчивите паякообразни особено не обичат миризмата на масла от чаено дърво, карамфил, мента, мащерка, градински чай, лимонова трева, пачули, босилек, евкалипт, здравец и розмарин. 

Как да използвате маслата? 

Преди да излезете от къщи, смесете малко масло с вода и втрийте обилно в тялото. Друго решение е да изсипете водата и маслото по избор в контейнер с пулверизатор и да напръскате върху откритата кожа. Това може да се повтори няколко пъти по време на разходка в гората или пикник на тревата. 

3. Билки

Мъгла за тяло може да се направи и от настойка от билки. Просто залейте шепа билки с вряла вода и оставете да ври няколко минути. След това можете да напръскате тялото с тази смес. 

Кои билки могат да се използват за домашна мъгла? 

Лавандулата, градинският чай, ментата, мащерката, розмаринът и маточината са особено подходящи за тази цел. 

Билките могат да бъдат както пресни, така и изсушени. Гореспоменатите билки могат успешно да се засаждат в домашните градини и на балконите, като по този начин се намаляват разходите за закупуване на готови продукти.

4. Чесън

През лятото е добра идея да включите големи количества чесън в ежедневната си диета. Това е друг продукт, който кърлежите особено не обичат. 

Чесънът променя миризмата на кожата и потта ни, които стават непоносими за кърлежите. В специални случаи, като например по време на пикник, може дори да се изкушите да натриете кожата си с чесън.

5. Загряващи мехлеми

На пазара има огромна гама от загряващи мехлеми. Повечето от тях са предназначени за мускулни болки, болки в ставите или наранявания. Не всички обаче знаят, че тези мехлеми имат и друго приложение - те могат да се използват за борба с кърлежите. 

Тези продукти обикновено съдържат камфор, евкалиптово масло, масло от розмарин и перуански балсам - съставки, които са особено нелюбими на кърлежите. 

Ето защо, преди да закупим готови продукти за отблъскване на кърлежи, си струва да проверим дали гореспоменатите мехлеми присъстват в домашната ни аптечка. Постигнатият ефект ще бъде сходен и ще спестим пари.

Източник: Petmd

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com