Хормони, които ви правят щастливи и как да ги задействате

15629
Хормони, които ви правят щастливи и как да ги задействате
Снимка: iStock

Ако попитате вашите приятели или колеги какво ги прави щастливи, определено ще получите отговори като „моето семейство“, „моят партньор“, „моят домашен любимец“, „пари“, „успех“, „моята работа/хоби“. Всички тези отговори имат едно общо нещо: те описват нещо външно. Но всичките ни емоции – положителни и отрицателни – се раждат в телата ни чрез поредица от химични процеси и реакции. Това може да е нещото, което психолозите и мотивационните оратори имат предвид, когато казват, че „щастието започва отвътре“. Това не е просто метафизична глупост. Започва вътре, с помощта на „хормоните на щастието“.

Ендокринолог: Тези 7 симптома издават, че нещо не е наред с хормоните ви

Хормоните са специални химически пратеници, отговорни за всички основни телесни функции. Правят ни будни или сънливи, отпуснати или напрегнати, изтощени и енергични. Но кой хормон ви прави щастливи?

Не е един, не два, а комбинация от няколко „хормона за добро настроение“, които вършат работа. Това са допамин, серотонин, ендорфин и окситоцин.

1. Допамин

Допаминът е невротрансмитер, който понякога се споменава като хормон на наградата. Това е като наркотик за всички тези решителни хора, които превъзхождат. Той ви държи мотивирани винаги, когато се стремите да постигнете целта си, като натрупване на мускули или отслабване чрез тренировки или просто изпълнение на работни задачи. Ако искате да имате този хормон на щастието в мозъка си за по-дълго време, поставете си разумни дневни и месечни цели, които можете да изпълнявате редовно.

Допаминът до голяма степен се свързва със спорта. Само половин час активно кардио или бягане повишава нивата на допамин. Просто не прекалявайте или може случайно да напомпате хормона на стреса - кортизол.

След като приключите с упражненията за хормона на щастието, друг невротрансмитер заема мястото, докато допаминът намалява. И това е…

2. Серотонин

Серотонинът антагонизира допамина и ви дава усещане за постижение. Това е най-известният хормон на щастието в популярната психология. Според една от най-старите хипотези, предложена от Световната психиатрична асоциация, липсата на серотонин играе решаваща роля в развитието на клинична депресия.

Един от най-лесните начини за получаване на ценния поток от серотонин е излагането на слънчева светлина. Упражненията на открито и добавянето на богати на триптофан храни като ядки, сирене, месо и боб към обичайната ви диета могат да направят вълшебни неща и за вашето настроение.

3. Ендорфин

Ендорфинът е болкоуспокояващ невротрансмитер. В миналото този хормон е помагал на нашите предци да съберат цялата си физическа сила, за да избягат от хищниците или да се бият с нарушители. В днешно време той кара тялото ви през фитнес сесии дори след като ни се иска да се откажем. Това е хормонът, от който ви се вие свят. Усилените упражнения и пикантната храна са рецепта за добър прилив на ендорфини. Чувствали ли сте се някога невероятно добре? Това огромно усещане на радост след дълго бягане или тренировка? Този прилив всъщност е причинен от перфектна комбинация от освободен допамин и ендорфини.

Ендокринолог: Яжте тези 7 храни и хормоните ви ще са в баланс

4. Окситоцин

Това е най-романтичният любовен хормон, който се отделя по време на полов акт, раждане и кърмене. Но само любящо докосване от любим човек или прегръдка на деца или домашни любимци може да свърши работа. Този хормон е отговорен за свързването, изпитването на любов и изграждането на доверие. Ето защо връзките са важни и физическата част от връзките не трябва да се пренебрегва. Винаги, когато имате възможност прегърнете роднина или приятел, поиграйте с домашния любимец или се гушкайте на дивана с любимия. Масажът е друг начин за повишаване на окситоцина и задължителна част от всяка цялостна фитнес тренировка.

За да обобщим, най-добрият начин тези хормони на щастието да работят са:

  • Редовни упражнения
  • Дейности на открито
  • Балансирана диета
  • Здрави и щастливи връзки

Като човешки същества ние преживяваме всякакви "мрачни" възходи и падения. Телата и умовете ни преминават през различни процеси и не всички от тях са приятни. Но това, което можете да направите със сигурност, е да се погрижите за себе си и да сте сигурни, че винаги ще бъдете вашето собствено безопасно място. Бъдете здрави и разумни!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com