Храните, които стават токсични в микровълновата печка

44749
Храните, които стават токсични в микровълновата печка
Снимка: iStock/Guliver

В почти всяко домакинство има микровълнова печка. Тя е доста удобна и практична и улеснява домакините. За съжаление, обаче някои храни губят своята хранителна стойност и дори може да станат токсични, когато се претоплят. Кои са те ?

Яйца – претоплянето им може да ги направи токсични и това да ви създаде хранителни проблеми.

Спанак – този зеленчук е изключително богат на нитрати и желязо. Когато се претопли, нитратите може да се превърнат в нитрити и други канцерогени и впоследствие това да причини рак.

Учени посочиха ползи или вреди от използването на микровълнова фурна

Картофи – те не стават канцерогенни, но губят своята хранителна стойност, когато се претоплят. Ако пък решите да ги оставите на стайна температура, за да не ги топлите, рискувате да станат токсични и да доведат до гадене или хранително отравяне. Затова ви съветваме, когато си приготвяте картофи да направите порция, която може да изядете веднага.

Гъби – те са богати на протеини, но трябва да се консумират в деня, в който са приготвени. Тяхната структура се променя при претопляне, което може да навреди на човешкия организъм. Когато ядете притоплени гъби вие се излагате на риск от храносмилателни проблеми, а при някои хора може да се появят и сърдечни болести.

Ориз – при ориза е важно и по какъв начин го съхранявате. Суровият ориз съдържа спори, които се превръщат в бактерии, които могат да оцелеят дори когато оризът бъде сварен. Ако оставите сварения ориз на стайна температура, тези бактерии се размножават и произвеждат токсини, които могат да доведат до повръщане и диария.

Ряпа – повечето домакини използват ряпа, когато приготвят супа. Тя обаче съдържа нитрати, които при повторни нагряване може да станат токсични.

Пилешко – пилешкото месо е богато на протеини, които се влияят неблагоприятно от претопляне. А това може да доведе до храносмилателни проблеми. Ако искате да стоплите храна с пилешко месо, направете го на ниска температура, макар и да ви отнеме повече време. Според специалистите най-добрия начин да консумирате съхранявано пилешко месо е като го сложите в салата или сандвич, без да го претопляте.

7 нестандартни начина да използвате микровълновата печка

Определени мазнини – маслата от авокадо, гроздови семки, орехи, лешници и ленено семе имат много ниски точки на димене. Затова, когато ти претопляте, те гранясват. Препоръчваме ви да избягвате тези масла за готвене, печене и пържене. Ако искате да подобрите вкуса на ястието, като ги използвате, добавяйте ги накрая.

Няма как да се отрече, че микровълновите печки имат доста плюсове. Те са малки и лесно може да ги скриете в шкаф или да ги сложите на кухненския плот, без да вземат излишно място. Определено улесняват домакините. Микровълновите може да се използват и за размразяване на храни. Така че ако имате микровълнова печка у дома, използвайте я спокойно, просто не топлете в нея храните, които споменахме, за да не си създадете излишни здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

5 основателни причини да консумирате ягоди

Никога не яжте тези храни заедно, ако искате да отслабнете

6 естествени метода да се заредите с енергия за лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Кои витамини спомагат за добър сън

4 често срещани грешки, които трябва да избягвате със Скорпион

Полезно ли е фъстъченото масло преди лягане

Защо кожата ви се усеща суха, дори след хидратиране и какво да направите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com