Храните, които задължителнотрябва да избягвате по време на бременност

3976
 Храните, които задължителнотрябва да избягвате по време на бременност
Снимка: iStock

Хранителната и балансирана диета е важна част от здравословната бременност. Някои храни и напитки обаче могат да увеличат риска от увреждане на вашето неродено бебе. Знаейки кои храни да избягвате и избирайки безопасни алтернативи ще гарантирате както вашето собствено здраве, така и здравето на вашето бебе. Въпреки това, ако случайно сте изяли нещо потенциално рисково, все още има малък шанс то да причини вреда. Ако се притеснявате за приема си или развиете симптоми на хранително отравяне, винаги се свържете с Вашия лекар, който може да Ви посъветва допълнително.

Защо бременните трябва да избягват определени храни

По време на бременност е важно да избягвате някои храни, които могат да навредят на нероденото бебе. Някои компоненти на храната или добавките, както и инфекциозни агенти като бактерии и техните токсини, вируси или паразити, могат да причинят болести, причинени от храни, известни също като хранително отравяне.

Хранителното отравяне обикновено е леко и ще покаже само леки грипоподобни и стомашно-чревни симптоми като температура, повръщане или диария. Въпреки това, тъй като имунната система се променя по време на бременност, бременните хора са изложени на по-голям риск да се разболеят от определени инфекциозни агенти като листерия в храните, отколкото общата популация. Освен това някои микроби, причиняващи заболявания, могат да бъдат вредни за плода. Общите рискове от заразяване с хранителни заболявания са ниски и като внимателно избирате и приготвяте храната си, можете да намалите риска още повече.

Следните храни е най-добре да се избягват или ограничават по време на бременност.

Сурови/непастьоризирани сирена и мляко

Пастьоризацията е процес, при който се прилага топлина за унищожаване на потенциално вредни бактерии. Поради това по време на бременност се препоръчва да се избягват непастьоризирано мляко и сметана, както и всички узрели с плесен меки сирена с бяла кора, направени от непастьоризирано (сурово) мляко, включително бри, камамбер, шев (вид козе сирене ), рокфор, горгонзола и датски сини сирена. Тези сирена може да съдържат Listeria, бактерия, която може да причини заболяване, наречено листериоза. Непастьоризираните сирена са безопасни, когато се приготвят старателно, например върху пица или киш.

Други сирена все още са безопасни за консумация! Можете да ядете всички меки сирена, направени от пастьоризирано мляко, като кварк, фета, извара, крема сирене, моцарела и сирене за мазане.

Всички твърди сирена са безопасни за консумация, дори когато са направени от непастьоризирано мляко. Тези сирена, като пармезан и грюер, съдържат по-малко вода, което прави по-малко вероятно бактериите да оцелеят и да се развиват.

Сурово или недопечено месо, сушени меса и птици

Необработените или сурови меса, включително сурово сушени меса като салам, чоризо и пармска шунка, могат да съдържат вредни паразити като Toxoplasma gondii или бактерии като Salmonella или Listeria. Можете да се предпазите от разболяване, като винаги се уверявате, че приготвяте месото си напълно, докато центърът достига най-малко 72°C, без следи от кръв. Избягвайте кръстосано замърсяване на храни, като измивате старателно ръцете, ножовете и дъските за рязане след приготвяне на сурово месо в кухнята си и винаги използвате различни прибори за сурови и варени храни. Прочетете повече съвети за безопасно боравене с храни тук.

Второто раждане по-лесно ли е от първото

Сурови или недоварени яйца

Суровите яйца могат да пренасят бактерията Salmonella, която може да причини болести, предавани с храна. Салмонелата не може да оцелее при високи температури. Гответе яйцата си старателно, за да ги направите безопасни за консумация. Избягвайте храни, които съдържат сурови яйца като домашно приготвени майонези и някои десерти. Все още можете да ядете майонези, дресинги и сладолед, продавани в супермаркетите, тъй като са направени от пастьоризирани яйца и следователно са безопасни за консумация.

Сурови или недопечени морски дарове и риба с високо съдържание на живак

Можете също така да се наслаждавате на яденето на морски дарове, стига да са добре сварени, за да избегнете хранително отравяне. Трябва да се избягват храни със сурова риба и миди, като суши, сашими и тарамасалата, както и ракообразни без черупки, като скариди и раци, които се продават предварително сготвени и изискват студено съхранение.

Яденето на риба се насърчава по време на бременност, тъй като тя е чудесен източник на здравословни мастни киселини. Въпреки това, някои сортове риба с високо съдържание на живак трябва да се избягват, тъй като твърде много живак може да причини вреда. Това включва повечето хищни риби като акула, риба меч, марлин и кралска скумрия.

Яденето на две порции риба с ниско съдържание на живак седмично не представлява повишен риск за нероденото бебе. Можете да ограничите приема на живак, като изберете риба с ниски нива на живак като сьомга, треска, пикша, писия, скариди, аншоа, херинга или скариди. Също така ограничете приема на риба тон до една порция прясна или 4 порции консервирана риба тон на седмица.

Сурови кълнове, готови салати

Яденето на сурови кълнове може да бъде рисковано по време на бременност. Суровите кълнове, например кълнове от боб, люцерна и репички, както и готови за консумация салати могат да съдържат вредни бактерии като листерия, салмонела и Е. coli. Измиването на кълнове не е достатъчно, за да се уверите, че са безопасни за яж сурово. За да унищожите вредните бактерии, те трябва да се сварят добре.

Все още можете да ядете пакетирани и предварително измити марули и зеленчуци, стига да ги съхранявате в хладилника и да ги измиете още веднъж, преди да ги консумирате.

Като цяло зеленчуците и плодовете са безопасни за консумация и са важна част от здравословното хранене по време на бременност. Все пак не забравяйте винаги да ги измивате старателно преди ядене или приготвяне, за да отстраните всякакви следи от пръст. Има малка вероятност неизмитите плодове и зеленчуци да са замърсени с вредни бактерии или паразити като Toxoplasma gondii.

Черен дроб (продукти) и добавки с витамин А

Избягвайте да ядете всички видове черен дроб (продукти), тъй като черният дроб е с високо съдържание на витамин А. Някои проучвания свързват големи количества витамин А с вродени дефекти и увреждане на черния дроб. Следователно също така не се препоръчва да приемате хранителни добавки, които съдържат висока доза от витамин А по време на бременност.

Пастетът също трябва да се избягва, тъй като може да съдържа бактериите Listeria и вируса на хепатит Е.

Алкохол

Пиенето на алкохол не е безопасно на нито един етап от бременността и няма безопасно ниво на консумация на алкохол по време на бременност. Алкохолът може да премине през плацентата и бебето ще бъде изложено на алкохола в кръвта. Тъй като черният дроб на бебето все още не е напълно развит, алкохолът няма да се разгради бързо и на свой ред може да повлияе на развитието на бебето.

Въпреки това, ако сте пили от време на време, преди да разберете, че сте бременна, трябва да спрете да пиете, след като разберете, че сте бременна. Говорете с Вашия лекар, ако сте загрижени за ефектите от употребата на алкохол преди да разберете, че сте бременна.

Колкото повече пиете по време на бременност, толкова по-големи са рисковете. Пиенето по време на бременност може да причини фетален алкохолен синдром (FAS), сериозно състояние, при което бебето има сериозни психически и физически проблеми през целия живот.

Учените откриха причината за тежкото сутрешно прилошаване при бременност

Кофеин

По време на бременност се препоръчва ограничаване на приема на кофеин до 200 mg на ден от всички източници. Чаша филтърно кафе (200 ml) съдържа около 90 mg кофеин. Кофеинът може да се намери естествено и в чай, шоколад и някои безалкохолни и енергийни напитки. Въпреки че рисковете са малки, високият прием на кофеин (>300 mg на ден) по време на бременност се свързва с повишен риск от ниско тегло при раждане. Освен това, някои доказателства сочат, че високите нива на кофеин могат да бъдат свързани с повишен риск от спонтанен аборт и мъртво раждане, така че е най-добре да се придържате под максималната препоръчителна безопасна граница от 200 mg на ден.

Ако много пиете кафе, опитайте се постепенно да намалите консумацията си или заменете кафето с чайове без кофеин.

Хранете се спокойно през цялата бременност

Въпреки че има някои храни, на които трябва да обърнете внимание по време на бременност, все още има много храни, на които да се насладите! Не се притеснявайте, ако случайно сте изяли нещо потенциално рисково. Вероятността да причини вреда е много малка. Въпреки това, винаги се свържете с Вашия лекар, ако се притеснявате или ако изпитвате симптоми, които могат да показват хранително отравяне, като повръщане, треска или диария.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com