Имате ли представа защо продължавате да се събуждате твърде рано

21098
Имате ли представа защо продължавате да се събуждате твърде рано
Снимка: iStock/Guliver

Ако очите ви са широко отворени много преди звъненето на будилника, това означава, че имате основен проблем, който трябва да бъде разрешен. Ето най-честите причини за това и предложения как да спрете да се събуждате рано.

1. Безсъние

Много хора смятат, че безсънието е дълготраен проблем със заспиването или неспособността изобщо да кима. Но безсънието има много лица. Може да се прояви като проблеми със заспиването, поддържането на съня, събуждане много пъти на нощ и продължаване на събуждането рано.

Безсънието във всяка от неговите форми сигнализира за по-дълбоко психологическо страдание или физически неразположения. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да посетите вашия личен лекар, особено ако този изтощителен модел на сън продължава по-дълго време. Ако смятате, че нямате физически здравословни проблеми, не отхвърляйте идеята да се консултирате с психолог.

2. Сънна апнея

Това не е типична причина за нощни проблеми с почивката. Но ако вие или вашият партньор забележите някакви други симптоми на това разстройство, това може да означава, че това е коренът на вашите проблеми с нощната почивка.

Експерт предупреждава: Никога не трябва да пиете кафе един час след събуждане

Основните характеристики на това разстройство са паузите в дишането и повърхностното дишане по време на сън. Най-очевидният симптом е внезапното и силно хъркане, което обикновено идва след паузата на дишането. Възобновяването на дишането може да звучи като задавяне или подсмърчане.

Може да изглежда като неголям проблем, но в действителност нарушава значително качеството на съня. Добрата новина е, че е лечимо. Така че, ако имате някакви подозрения, че може да го имате, помолете партньора си или приятел да ви провери по време на затварянето ви. Ако начинът, по който дишате, не им звучи нормално, ще знаете със сигурност, че трябва да отидете и да посетите вашия лекар.

3. Стрес и безпокойство

Ранното сутрешно събуждане може да бъде причинено от временно безпокойство поради някои стресиращи събития в живота ви. Намирането на нова работа, започването на колеж или друга причина за драстични промени в дневния ви график може да ви накара да се тревожите за прекаляване с сън. Един от признаците, че случаят може да е такъв, е ако установите, че се събуждате внезапно напълно будни.

Само вие можете да кажете дали има нещо, за което се чувствате уплашени, тревожни или стресирани в този момент от живота си. Ако изглежда, че не можете да го определите, може би е добра идея да посетите психолог, който да ви помогне в това.

4. Депресия

Депресията и безсънието са дълбоко свързани помежду си. Проблемите с нощната почивка могат да ви поставят на ръба и всъщност да причинят симптоми на депресия, като ниска енергия, апатия и негативно мислене. Възможно е обаче да е обратното, което означава, че вашето безсъние е един от симптомите на депресия.

За да разберете какво е станало първо, трябва да опитате и да си спомните кога е започнал този модел на събуждане в малките часове на сутринта. Ако смятате, че симптоми като негативен саморазговор, лошо настроение, раздразнителност, размишления, промени в апетита и когнитивни затруднения са предшествали нощните ви борби, не чакайте повече и си уговорете среща с психолог или психиатър.

Стана известно колко лесно е да започнете деня без кафе и стимуланти

5. Лягате си твърде рано

Има вероятност да не живеете според индивидуалния си циркаден ритъм. Какво да правите, когато се събудите рано? Понякога отговорът на този въпрос е ясен и прост – лягайте си по-късно. Разбира се, понякога това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено ако нямате лукса на свободата да правите своя собствен живот и работен график.

Въпреки това, може да искате да погледнете още веднъж какво е във вашата власт да промените в живота си и да съобразите часовете си за сън с реалните си лични нужди. Принуждавайки се да заспите и да бъдете напълно будни, като игнорирате протестите от мозъка и тялото си, скоро ще започне да се проявява във всички области на живота ви.

Отделете малко време, за да анализирате личните си предпочитания за сън и промените в нивата на продуктивност през деня.

6. Свързани с възрастта промени в съня

Свикваме с определени видове навици за сън, които оформят начина ни на живот. Но ние сме склонни да пренебрегваме този факт, че циркадните ритми всъщност се променят с възрастта. Това е най-очевидно, когато прераснете от юношеството в зряла възраст, въпреки че по това време промените може да са много свързани с навлизането на работната сила.

От средната възраст нататък много хора се оказват склонни да си лягат и да стават все по-рано. И това е напълно нормално. Ако обаче започне да излиза извън контрол и моделите ви на сън започнат да пречат на социалния и романтичния ви живот, това е знак, че нещо не е наред.

С напредването на възрастта етапите на дълбок сън стават по-кратки, което означава, че става много по-лесно да бъдете събудени дори от най-слабия шум или светлина. Така че това са нещата, на които трябва да се обърнете първо. Уверете се, че контролирате нещата, които могат да нарушат съня ви, доколкото можете.

Следването на общи препоръки за хигиена на съня, като например прибиране на всички джаджи един час преди лягане, избягване на кофеин, никотин, тежки храни и течности часове преди даване, също е полезно на всяка възраст.

Може да намерите машина за бял шум или запис за много полезни, ако сте от хората, които не харесват, когато е твърде тихо (всъщност е доста често). Светлинната терапия също може да бъде много полезна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com