Как да използвате правилно РЕТИНОЛ, без да нарушавате кожната бариера?

9313
Как да използвате правилно РЕТИНОЛ, без да нарушавате кожната бариера?
Снимка: iStock

Любителите на грижата за кожата обичат ретинола. Това е продукт на свещения граал, който може да намали фините линии, да изравни текстурата на кожата и да намали пигментните петна. Всички тези добри ефекти са резултат от чистата сила на ретиноидите, но тази сила може да се превърне и в малко зло, ако не ги използвате както трябва.

Какво е ретинол и как да го изберете?

Ретинолът е ретиноид, който се прилага през нощта, защото ще направи кожата ви много чувствителна към слънцето. (Последната стъпка от вашата сутрешна грижа за кожата винаги трябва да бъде нанасяне на SPF).

Направен от витамин А, ретинолът навлиза в кожата ви и неутрализира свободните радикали, като в крайна сметка изглажда кожата ви и премахва фините линии и разширените пори, като помага и при акне. Въпреки че самият ретинол не ексфолира или премахва мъртвите клетки, той има ефект и върху текстурата. Подходящ е за всички възрасти, защото има полза за почти всички, без значение какъв проблем се опитвате да коригирате.

Признаци, че ви липсва витамин А

Един продукт, който може да изравнява тена на кожата, да се бори с акнето и да има някои ефекти против стареене, може да звучи твърде хубав, за да е истина, но не е така. Стига да сте внимателни, това може да бъде отлично допълнение към вашата рутина.

Когато започнете да купувате ретинол, ще забележите, че има проценти, посочени отпред на всяка бутилка. В крайна сметка ще искате поне 0,25% ретинол, но трябва да започнете с малко. Като за първи път е добре да започнете с ниска концентрация, така че търсете 0,01% до 0,03%.

Какви са "недостатъците" на ретинола и как можете да им противодействате?

Когато започнете да използвате ретиноиди, кожата ви може да се обели или да се зачерви. Някои хора дори имат голям обрив, докато кожата им се прочиства. Това може да бъде обезсърчаващо. Не е ли смисълът от включването на тази така нашумяла стъпка в грижата за кожата да ви накара да изглеждате по-добре? Отнема малко време, за да разберете правилната комбинация от стъпки.

Какво е РЕТИНОЛ и как да го използвате за красива и млада кожа

Ето някои от начините за борба с някои първоначални последици:

Не използвайте ретинол всяка вечер в началото

Трябва да започнете да използвате ретинол само веднъж седмично, докато кожата ви изгради толерантност. Отново започнете с концентрация с по-ниска доза и бавно увеличете до две до три приложения на седмица. Може да отнеме седмици до месеци, за да видите резултатите от ретинола, в зависимост от вашата грижа за кожата, така че бъдете търпеливи.

Използвайте ретинол заедно с овлажняващ крем. Можете да го нанесете преди и след употреба на ретинол. Ретинолът може да изсуши кожата, така че ще искате хубав, силно овлажняващ крем. Вземете си и овлажняваща маска за сън. Просто го нанесете преди лягане и го измийте на сутринта. Или опитайте нощен крем с ретинол в него.

Смесете го със серум с хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина, подобно на ретинола, е любима основна грижа за кожата.

Грижата за кожата може да бъде забавна и е лесно да влезете ол-ин, когато започнете, купувайки всеки продукт, препоръчан от най-мъдрия автор на любимия ви форум или от най-умния влогър за красота в социалните мрежи. Избягвайте да използвате тонери, ексфолианти, AHA/BHAs и витамин C заедно с ретинол. Дайте на тялото си поне 48 часа, преди да приложите един от тези продукти, за да избегнете изсушаване или дразнене на кожата си.

Използвайте количество ретинол колкото грахово зърно за цялото си лице. Това не е като маска или крем за лице. Той е достатъчно мощен в малки дози. Поставете го с потупване върху пръстите си и го разтрийте, след което го прехвърлете върху лицето си.

Винаги използвайте слънцезащитни продукти. Ретинолът ще направи лицето ви по-чувствително към слънцето. Нямате нужда от слънчево изгаряне.

Пийте много вода. Хидратирайте и отвътре навън. Докато кожата ви се лющи, трябва да се хидратирате. Пийте вода цял ден. Винаги носете бутилка вода и крем за лице. Когато посегнете към едното, не забравяйте да използвате другото.

Лекото лющене може да продължи с месеци, но в крайна сметка крайният резултат си заслужава. Инвестирайте в някои качествени кремове и сладка бутилка вода, решете да не позволявате на погледите на околните да сломят духа ви и се пригответе да излезете от другата страна на това пътуване с прекрасна кожа.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com