Как да накарате децата си да ядат зеленчуци с радост и удоволствие

957
Как да накарате децата си да ядат зеленчуци с радост и удоволствие
Снимка: iStock

Опитвате ли се да поддържате здравословна диета, но децата ви отказват да бъдат в една лодка с вас? Е, не се притеснявайте, всичко е възможно с положителна нагласа и малко търпение. Ето няколко креативни начина да накарате децата да ядат зеленчуци, независимо колко малки и упорити са.

1. Практикувайте това, което проповядвате

По-рано направих предположението, че причината да искате децата ви да се хранят по-здравословно е, че вие самите водите по-здравословен начин на живот. Ако обаче не е така и поставите чиния със зеленчуци за децата си, докато хапвате любимата си нездравословна храна, тогава имаме проблем.

Малките деца ви гледат. Но това, което им казвате, няма голяма власт над това, което им показвате. Те вярват повече на очите си, отколкото на ушите си и с право. Те са невероятно проницателни и имитират поведението ви в по-голяма степен, отколкото бихте искали. Така че бъдете най-добрият пример, който искате вашите деца да следват.

Съвети от майки: Как да избегнете да давате на детето си твърде много захар

2. Научете ги

Не подценявайте способностите на децата си да разбират причините, поради които трябва да ядат повече растения. Нищо не унищожава интереса и ентусиазма на младежа от това смело и безкомпромисно „ти трябва“.

Използвайте драскулки, образователни видеоклипове, кукли и други игриви начини, за да научите децата си защо хората като цяло трябва да ядат зеленчуци. Нека научат как храната се обработва в храносмилателния им тракт. Въведете ги в очарователния свят на микроорганизми, витамини и минерали.

Колкото по-млади започнат да опознават собственото си тяло, толкова по-лесно ще бъде за тях да се откажат от разрушително поведение и нездравословни храни по-късно в живота.

3. Вълнувайте ги от храната

Нека анимационните герои да ви помогнат да ги научите на важността на различните хранителни вещества. Защо Попай яде толкова много спанак? Защото протеинът му дава супер сила! Защо зайчетата ядат толкова много моркови? Защото витамин А им помага да виждат на тъмно!

Друг готин начин да направите зеленчуците по-интригуващи за децата е да им дадете забавни имена. Привлечете вниманието на вашето дете с „X-Ray Vision Carrots“, „Teeny Tiny Tree Tops“ и „Silly Billy Green Beanies“. Това правят някои държавни училища и то със страхотни резултати.

Можете също така да им кажете забавни факти за всеки зеленчук и да практикувате, когато ги ядат. Нека знаят, че картофите са първата храна, отглеждана в космоса. Кажете им откъде идва митът, че чесънът предпазва от вампири. Вие също ще научите много по пътя.

4. Играйте с храната

зеленчуци Един от най-важните начини да накарате децата да ядат зеленчуци е да представят храната си креативно. Зеленчуците и плодовете съставят пълна палитра от цветове. Те идват в много различни форми, текстури и вкусове. Гледайте на тях като на неограничен набор от инструменти, за да направите ястията на вашето семейство малки произведения на изкуството.

Защо е по-добре едно дете да скучае, отколкото да му се тикне таблет в ръцете? Лекар обяснява

Преди няколко години интернет беше залят от ентусиазирани артисти на храни. В много случаи те са били родители на малки деца. Някои от тях искаха само да усмихнат лицата на децата си. Други имаха благородна цел да насърчат малките си да ядат здравословна диета и да й се наслаждават. Така че, ако се чувствате някак хитри, потърсете идеите за изкуството на храната бенто и изберете здравословни съставки.

5. Насърчавайте техния принос

С други думи, включете ги в приготвянето на храната. Практическият опит е това, което помага на децата да учат по-бързо и да се интересуват. Ще бъде много по-лесно да накарате децата да ядат зеленчуци, ако им покажете откъде идват и как растат. Ако нямате собствена градина, може някой ваш познат да има. Направете пътуване заедно, за да пазарувате от местния пазар за пресни продукти.

Пригответе храната си заедно. Учете ги да готвят от ранна възраст. Това също им помага да започнат да изграждат здравословна връзка с храната. Ангажиментът към храната преди времето за хранене прави по-вероятно те да я изядат с удоволствие и гордост.

6. Не го насилвайте

Както казах преди, ако искате да развалите всичко, от връзката на децата ви с храната до настроението ви, като им кажете, че трябва да я ядат. Или още по-лошо, че трябва да довършат чинията си.

Първо, това е доста неуважително. Това може да ги накара да се чувстват като ваши затворници. На второ място, това създава негативни асоциации с храната, която искате да харесат, и с преживяването на хранене като цяло. И накрая, децата знаят кога са сити и вашата представа за размера на тяхната порция може да противоречи на действителните им нужди.

С новите храни ги насърчавайте да опитат една пълна хапка от нея и не повече. Това ще изглежда като „по-малка цена за плащане“ в сравнение с пълната чиния. Освен това, ако едно дете е изложено редовно на определена храна с това „правило за една хапка“, има вероятност то или тя в крайна сметка да я хареса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com