Как да намалим отока след изваждане на зъб?

12683
Как да намалим отока след изваждане на зъб?
Снимка: iStock

Намаляването на отока след екстракция на зъб е ключов аспект от следоперативните грижи, за да се осигури гладко и комфортно възстановяване. Подуването е естествена реакция на травмата от процедурата, но има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да го намалите. Ето ръководство за това как да намалите подуването след екстракция на зъб:

Непосредствени грижи след операцията

Приложете пакет с лед върху засегнатата област възможно най-скоро. Използвайте студения компрес в продължение на 15-20 минути, след което 15-20 минути без него през първите 24 часа. Студът помага за свиване на кръвоносните съдове, като намалява възпалението.

Лекарства

Спазвайте указанията на зъболекаря си за болкоуспокояващо и противовъзпалително лечение. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен могат да помогнат за намаляване на отока и облекчаване на болката.

Повдигане

Дръжте главата си повдигната, дори когато спите. Използването на допълнителна възглавница може да помогне за намаляване на притока на кръв към мястото на операцията и за облекчаване на отока.

Почивка

Почивката е от решаващо значение за оздравителния процес на организма. Избягвайте напрегнати дейности поне няколко дни след екстракцията.

Кои са индикациите, че мъдреците ви трябва да се извадят

Хигиена на устната кухина

Поддържайте добра устна хигиена, но бъдете внимателни около мястото на екстракцията. Мийте зъбите си внимателно и изплаквайте устата си с топъл разтвор на солена вода няколко пъти дневно, за да предотвратите инфекция.

Избягвайте тютюна и алкохола

Тютюнопушенето и алкохолът могат да забавят оздравителния процес и да увеличат риска от усложнения. Най-добре е да ги избягвате по време на възстановяването си.

Диета

Придържайте се към мека диета през първите дни след екстракцията. Избягвайте горещи и пикантни храни, тъй като те могат да раздразнят хирургичното място. Избирайте студени, меки храни като кисело мляко, ябълково пюре и картофено пюре.

Хидратация

Хидратацията е важна за заздравяването. Пийте много вода, но избягвайте да използвате сламки, тъй като засмукването може да размести кръвния съсирек, който се образува на мястото на екстракцията.

Избягвайте екстремни температури

През първите няколко дни избягвайте горещи вани или душове и излагане на силен студ, тъй като резките температурни промени могат да влошат отока.

Учени: Погледнете зъбите си и ще разберете колко ще живеете

Последващи срещи

Посещавайте контролните си прегледи при вашия зъболекар или орален хирург, за да се гарантира правилното оздравяване. Те могат да дадат допълнителни насоки и да проверят за евентуални признаци на инфекция или усложнения.

Ограничете говоренето

Прекаленото говорене и движенията на лицето могат да засилят отока. Опитайте се да ограничите разговорите си, особено през първите 24-48 часа.

Бъдете търпеливи

Подуването е естествена част от оздравителния процес и може да отнеме няколко дни, докато отшуми напълно. Бъдете търпеливи и дайте на тялото си необходимото време за възстановяване.

Не забравяйте, че реакцията на всеки човек към изваждането на зъб е уникална. Ако имате опасения за прекомерен или продължителен оток, или ако изпитвате силна болка, температура или необичайни симптоми, незабавно се свържете с вашия зъболекар или орален хирург. Те могат да ви дадат конкретни насоки и лечение за справяне с всички проблеми, които могат да възникнат по време на възстановяването ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com