Как да открием лаймска болест след ухапване от кърлеж?

3996
Как да открием лаймска болест след ухапване от кърлеж?
Снимка: iStock/Guliver

Лаймската болест е бактериална инфекция, която се предава на хората чрез ухапване от заразени чернокраки кърлежи, известни като еленски кърлежи. Ранното откриване на лаймска болест е от решаващо значение за осигуряване на бързо лечение и предотвратяване на потенциални усложнения. Ако сте били ухапани от кърлеж, от съществено значение е да бъдете бдителни за всички симптоми, които могат да се появят през следващите седмици. Ето някои стъпки за това как да откриете лаймска болест след ухапване от кърлеж:

Наблюдавайте мястото на ухапване

Наблюдавайте внимателно мястото на ухапване от кърлеж. Следете за всякакви промени във външния вид, като зачервяване, подуване или обрив. Един от отличителните признаци на лаймската болест е развитието на характерен кръгъл обрив с червен център и ясна зона около него, наподобяващ око на бик.

Следете за ранни симптоми

Симптомите на лаймската болест обикновено се появяват в рамките на 3 до 30 дни след ухапване от кърлеж. Често срещаните ранни признаци включват умора, треска, втрисане, главоболие, болки в мускулите и ставите и подуване на лимфните възли. От съществено значение е тези симптоми да се разграничават от други общи заболявания, като например грип.

Как да се предпазим от кърлежи?

Бъдете наясно с по-тежките симптоми

Ако не се лекува, лаймската болест може да прогресира и да доведе до по-сериозни симптоми. Те могат да включват силно главоболие, допълнителни обриви по други части на тялото, лицева парализа (слабост или увисване на лицевите мускули), сърцебиене и болки в нервите.

Консултирайте се с медицинско лице

Ако забележите някой от ранните или по-тежки симптоми и имате анамнеза за потенциална експозиция на кърлежи, от решаващо значение е незабавно да потърсите медицинска помощ. Лекарите могат да поставят диагноза Лаймска болест въз основа на симптомите, клиничната оценка и историята на излагане на кърлежи. За потвърждаване на диагнозата могат да се използват и кръвни тестове.

Ранно лечение

Лаймската болест се лекува най-добре в ранните си стадии. Ако се диагностицира рано, антибиотиците са основната форма на лечение. Бързото лечение може да помогне за предотвратяване на разпространението на инфекцията в ставите, нервната система и други органи.

Как да разпознаем кърлежа и неговите ухапвания?

Проследяване

Дори ако симптомите се подобрят след лечението, проследявайте с вашия доставчик на здравни услуги, за да се уверите, че инфекцията е напълно преодоляна. При някои хора може да се появят продължителни симптоми, известни като синдром на Лаймска болест след лечение (PTLDS). В такива случаи може да се наложи наблюдение и допълнително лечение.

Превантивни мерки

Най-добрият начин да се избегне Лаймската болест е да се предотврати ухапването от кърлеж. Когато прекарвате време на открито, особено в гористи или тревисти местности, носете ризи с дълги ръкави, дълги панталони и използвайте репеленти против насекоми, съдържащи DEET или перметрин. Проверявайте редовно себе си, членовете на семейството си и домашните си любимци след престой на открито.

Ранното откриване на Лаймската болест е от съществено значение за ефективното лечение и предотвратяването на усложнения. Бъдете внимателни към всякакви промени в здравословното си състояние и потърсете лекарски съвет, ако подозирате ухапване от кърлеж или развиете симптоми. Като предприемате превантивни мерки и сте активни, можете да намалите риска от Лаймска болест и да се наслаждавате безопасно на дейности на открито.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com