Как да предотвратите измама в автосервиза

3258
Как да предотвратите измама в автосервиза
Снимка: iStock

Рано или късно всяка кола се нуждае от ремонт, така че трябва да намерите реномиран автосервиз. В тази област обаче можете да се натъкнете на измамници и да загубите пари. Авто експертите споделиха за правилата, които ще намалят вероятността от подобна измама.

1.       Изберете правилния автосервиз

Когато избирате автосервиз, трябва да прочетете рецензии в Интернет, за предпочитане на няколко сайта. Можете също да поискате съвет от приятели и познати. Предпочитание трябва да се даде на фирми, които са на пазара от дълго време.

2.       Разгледайте структурата на колата

Колкото по-малко човек разбира от технология, толкова по-лесно е да го заблудят. Ето защо е по-добре да се изучат основите на структурата на автомобила, цените на резервните части, особено тези, които може да се наложи да бъдат сменени. За да избегнете измама, можете също да отидете в автосервиза с човек, който познава превозните средства. Това може да е приятел или роднина.

3.       Проверете цената

По-добре е предварително да попитате за цената на ремонта и в поръчката за необходимата работа трябва да се посочи пълната  цена, включително резервни части, които трябва да бъдат сменени. Ако по време на ремонта се открият други повреди, които могат да бъдат отстранени срещу заплащане, майсторът трябва да уведоми собственика на автомобила за това.

4.       Наблюдавайте ремонта

Ако има възможност и ремонтът е незначителен, можете да наблюдавате работата лично: проследете какви детайли майсторът сменя, задавайте въпроси. Ако колата изисква дългосрочен ремонт, трябва да помолите майсторите да направят снимки на повредите и етапите на тяхното отстраняване. Един авторитетен сервиз едва ли ще ви откаже.

5.       Съставете протокол за приемане

Преди да предадете колата за ремонт, е важно да съставите протокол за приемане. Той трябва да предвижда всички повреди по колата, до малки драскотини, да записва пробега. протоколът трябва да бъде подписан от собственика на автомобила и представител на автосервиза.

6.       Поискайте гаранция

Още преди ремонта трябва да попитате майсторите за гаранцията за извършената работа. Ако повредата се повтори, собственикът на автомобила има право да има претенции към автосервиза по време на гаранционния срок. Също така при смяна на резервни части трябва да се даде гаранция за тях.

7.        Проверете колата след ремонта

След ремонта колата трябва да бъде проверена преди подписването на протокола за приемане. Важно е да се уверите, че на машината не са се появили нови повреди и че цялата работа е извършена както трябва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com