Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

15206
Снимки: iStock/Guliver

Трудно е сами да определите причината за кашлицата, затова е по-добре незабавно да се консултирате с лекар. Но понякога има ситуации, когато няма такава възможност. В този случай трябва да знаете как да успокоите и облекчите кашлицата.

Как да успокоите кашлицата у дома

Кашлицата е защитен механизъм, който помага да се отървете от слузта, храчките и патогенните микроорганизми. Понякога обаче тя може да бъде много мъчителна. Сухата кашлица причинява голям дискомфорт, затова е препоръчително да поддържате устата и носа влажни. За да не страда пациентът от непродуктивна суха кашлица, можете да използвате следните народни методи:

- разтривки на гърдите;
- инхалации с пара;
- използване на средства на основата на билкови отвари и настойки.

Инхалациите трябва да се извършват много внимателно. Най-добре е да се използват варени картофи, прополис или етерично масло от евкалипт. Течността не трябва да е прекалено гореща, за да не изгорят лигавиците. Добри отзиви има за използването на небулайзер. Инхалациите могат да бъдат най-прости, на базата на физиологичен разтвор.

Кашлица: Помагат ли наистина билките при заболявания на дихателната система?

Видове кашлица

Съществуват два вида кашлица: суха и влажна. Сухата кашлица е по-трудна за понасяне, придружена от болка в гърдите, повишена температура и болка в гърлото. Освен това при този вид кашлица лечението често се забавя. Мократа, напротив, протича по-бързо поради отделените храчки от бронхите.

Също така продължителността на кашлицата е периодична и постоянна. Периодичната е характерна за простудни заболявания, бронхити, остри респираторни вирусни инфекции и други. А постоянната се среща вече при по-сериозни заболявания.

Как да успокоим сухата кашлица през нощта?

С помощта на прости средства можете да спрете пристъпа на суха кашлица през нощта.

Ето и най-достъпните рецепти:

1. Напитка със слънчогледово масло

Съставки: 1: 150 мл силно вряща вода, 2 с.л. слънчогледово олио, малко сол. Можете да минете и без сол, но много хора не харесват вкуса на тази напитка, въпреки че наподобява обикновен бульон. Разбъркайте всичко и пийте на малки глътки.

2. Гоголски яйчен коняк

Състав: един жълтък, 1 с. л. течен мед, 1 с. л. масло и чаша мляко. Разбийте жълтъка, добавете го към млякото, като течността трябва да се разбърква непрекъснато. След това добавете маслото и меда. Изпийте, докато е горещо.

3. Мед с джинджифил

Настържете парче корен от джинджифил. Смесете една чаена лъжичка сок с една супена лъжица мед.

Как да успокоите кашлицата, ако гърлото ви мъчи

Полезно е да изплакнете носа си със солена вода. Водата със сол ще премахне вируса от носоглътката и гърлото. Пиенето също е важно: трябва да пиете много и често. Напитките трябва да са топли.

Полезно е да се пият билкови чайове, мляко с мед. Ако въздухът в помещението е сух, поради това често се появяват болки в гърлото и кашлица. Ако не е възможно да се постави овлажнител, трябва да се окачат мокри кърпи на радиаторите.

Не забравяйте: кашлицата не е заболяване, а симптом на различни болести. Ето защо е необходимо да се отстрани първопричината, като заедно с облекчаването на кашлицата се облекчи и състоянието на пациента.

Няма суха и влажна кашлица, с които често се оперира, има продуктивна и непродуктивна. При острия бронхит например слузта, която обикновено лесно се извежда от организма, става вискозна. Нейното количество се увеличава, създава се тапа, която трябва да се изхвърли.

За целта е необходимо да се втечнят храчките (с помощта на лекарства-муколитици) и да се евакуира натрупаната слуз (чрез кашлица). Не потискайте кашлицата, защото тя е защитна реакция на организма. Когато почистващият механизъм, работещ постоянно в дихателната система, не успее да се справи, се активира кашлицата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com