Как да увеличим хемоглобина: Домашни средства

9980
Как да увеличим хемоглобина: Домашни средства
Снимка: istockphoto.com

Увеличаването на нивата на хемоглобина е от решаващо значение за поддържане на добро здраве и предотвратяване на състояния като анемия, които могат да доведат до умора, слабост и други здравословни проблеми. Въпреки че при тежки случаи винаги трябва да се търси лекарски съвет, има няколко ефективни домашни средства, които могат да помогнат за естествено повишаване на нивата на хемоглобина.

Богата на желязо диета

Консумацията на храни, богати на желязо, е от първостепенно значение за повишаване на хемоглобина. Включете в диетата си червено месо, птиче месо, риба, боб, леща, спанак, зеле и обогатени зърнени храни. Желязото е основен компонент за производството на хемоглобин.

Прием на витамин С

Витамин С подобрява усвояването на нехемовото желязо (желязо на растителна основа) в организма. Включете в храната си цитрусови плодове, ягоди, чушки и домати, за да подпомогнете усвояването на желязото.

Фолат и витамин В12
 
Тези витамини са жизненоважни за производството на червени кръвни клетки. Храни като яйца, млечни продукти, обогатени зърнени храни, зеленолистни зеленчуци и бобови растения са отлични източници. Осигуряването на балансиран прием на тези хранителни вещества може да допринесе за по-високи нива на хемоглобина.

Нар

Нарът е богат на желязо и витамин С, което го прави мощен плод за повишаване на хемоглобина. Редовната консумация на сок или семена от нар може да помогне за подобряване на нивата на желязо.

Ето от кои храни се повишава рязко хемоглобина

Червено цвекло

Цвеклото е известно с високото си съдържание на желязо и способността си да стимулира производството на хемоглобин. Включете цвеклото в салати, сокове или готвени ястия, за да се възползвате от благоприятното му въздействие.

Фурми

Фурмите са естествен източник на желязо и други важни хранителни вещества. Включването им в диетата ви може да допринесе за повишаване на нивата на хемоглобина.

Чай от коприва

Смята се, че чаят от коприва оказва положително въздействие върху нивата на хемоглобина благодарение на съдържанието на желязо и витамин С. Това е щадящ начин да допълните диетата си и да подпомогнете производството на хемоглобин.

Черна меласа

Този естествен подсладител е отличен източник на желязо, калций и други минерали. Консумацията на една чаена лъжичка меласа от черни костилки дневно може да подпомогне повишаването на нивата на хемоглобина.

Амла (индийски цариградски орех)

Амлата е богата на витамин С, който подобрява усвояването на желязото. Консумацията на амла под различни форми, като сок или изсушен прах, може да допринесе за подобряване на нивата на хемоглобина.

Избягвайте инхибитори на желязото

Някои храни, като чай, кафе и богати на калций храни, могат да възпрепятстват усвояването на желязото. Ограничете консумацията им, особено по време на хранене, за да оптимизирате усвояването на желязото.

От кои храни се повиша и пада хемоглобина?

Останете хидратирани

Пиенето на достатъчно количество вода подпомага цялостните телесни функции, включително производството на хемоглобин.

Редовни физически упражнения

Редовната физическа активност насърчава по-доброто кръвообращение, което може да помогне за поддържането на здравословни нива на хемоглобина.

Адекватна почивка

Достатъчният сън и справянето със стреса са от съществено значение за оптималното функциониране на организма, включително за производството на хемоглобин.

Важно е да се отбележи, че тези домашни средства за защита може да отнемат време, за да покажат значителни резултати. Ако имате съмнения за тежка анемия или изпитвате постоянни симптоми, консултирайте се с медицински специалист за правилна диагноза и лечение. Въпреки че тези средства могат да бъдат полезни, те не трябва да заместват медицинските указания при сериозни здравословни състояния.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com