Как да забележите признаци на бърнаут, преди да започнете нова работа?

1401
Как да забележите признаци на бърнаут, преди да започнете нова работа?
Снимка: Pexels

Нормално е да се чувствате претоварени от работата си от време на време, но когато това чувство стане постоянно, без значение какво правите, за да оттеглите или пренасочите усилията си, може да изпитвате прегаряне и проблемът вероятно е във вашия работодател.

Все повече хора стават жертва на преумора и стрес, предупреждават учени

Според проучване има шест основни причини за прегаряне на работното място

  • Непоносимо натоварване
  • Усещане за липса на контрол
  • Недостатъчни награди за усилията
  • Липса на подкрепяща общност
  • Липса на справедливост
  • Несъответстващи ценности и умения

Ако някога сте работили, вероятно сте запознати поне с всички тези неща  някои работодатели или не знаят, или не им пука, че служителите им постоянно са някаква комбинация от стрес, депресия и гняв. Някои шефове и компании изглежда дори харесват това. И когато сте на интервю за нова работа, е лесно да пропуснете признаците на токсично работно място, ако не ги търсиte.

Ето няколко съвета за разпознаване на вида работно място, което е вероятно да причини прегаряне.

Предупредителни знаци в обявите за работа

Има някои думи и фрази в онлайн рекламите, които трябва да се считат за мигащи предупредителни светлини за онези, които се опитват да избегнат потенциално прегаряне на работа. Ето няколко примера:

Култура на висока производителност: Някои хора преуспяват в много взискателни работни места, но почти всеки се нуждае от подкрепяща среда, за да работи повече от няколко месеца без прекъсване.

Професионално прегаряне - симптоми и причини

Способност за справяне със стреса: Всеки работодател, който споменава „стрес“ в обява, вероятно е някой, когото искате да избегнете, особено ако е формулиран като „трябва да можете да се справите със стресираща среда“. Това показва, че те вече знаят, че служителите им прегарят, и обвиняват работниците си, вместо да смятат това за проблем на работното място.

Ние сме като семейство: Това може да означава работно място без правилни граници. Семейството ми не ми плаща, за да се появявам, но те вдъхновяват различен вид лоялност и ангажираност, отколкото едно работно място има право да очаква.

Не се споменава заплата: Ако няма заплата в обявите за работа, това може да означава, че няма открита и справедлива култура около заплащането. Ако това е работа в офис без гъвкавост, това е обикновено среда, в която липсва доверие.

Реклама, която е там завинаги: Ако забележите, че една и съща позиция се рекламира от дълго време, това може да означава, че нещо определено не е наред. Или може да е „призрачна работа“, която така или иначе не е реална.

Признаци на култура на прегаряне, за които да следите по време на процеса на наемане

Работодател, публикуващ обява за счетоводна нинджа, която обича стреса, всъщност спестява време на търсещите работа, като елиминира необходимостта да им изпраща автобиография. Но токсичните работодатели често са скрити и може да изглежда, че предлагат разумна позиция на нормално работно място - пукнатините не започват да се показват, докато всъщност не започнете да преминавате през процеса на наемане.

Процесът, водещ до интервю, може да разкрие много и за културата на компанията. Непрофесионалните или откровено груби имейли може да ви подскажат, че това е среда, в която не искате да работите. Ненавременният отговор може да означава липса на организация, липса на уважение към потенциалните служители или и двете.

Ако има объркване относно това какво точно ще включва позицията, с кого можете да говорите за това и къде или кога трябва да се явите, за да бъдете интервюирани, това е още един знак за дезорганизация и неорганизираните офиси често са пълни с изгорели служители. Друг червен флаг: Ако се опитват да ви вкарат в интервю неразумно бързо, това може да означава, че има проблем с планирането в компанията и може да искате да стоите настрана.

Задавайте правилните въпроси на интервюто

Ако стигнете до интервюто, поздравления! Това е вашият шанс наистина да проучите средата на работното място и да усетите как бихте се вписали в нея. Но преди да започнете, проверете общото настроение на мястото. Изглеждат ли хората щастливи? Някой мълчаливо изрича ли „бягай“ в приемната?

Докато някои работни места са деморализиращи за всички, други може да са чудесни за някои хора и ужасни за други, така че задавайте въпроси на интервюто, които са насочени към най-големите ви притеснения. Това е клише, но също така е вярно: вие ги интервюирате толкова, колкото те интервюират вас.

И помнете, нито една работа не е перфектна и все още можете да изпитате прегаряне, дори ако имате страхотна работа и работите в благоприятна среда.

Източник: https://lifehacker.com/how-to-spot-signs-of-burnout-culture-before-you-accept-1850286182

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com