Как действа терапията с червена светлина и ползите, които трябва да знаете, според дерматолози

2367
Как действа терапията с червена светлина и ползите, които трябва да знаете, според дерматолози
Снимка: iStock

Терапията с червена светлина е най-новата новата терапия за грижа за кожата, която потребителите в социалните медии рекламират за свойствата й против стареене. И знаменитости като Кейт Хъдсън, Виктория Бекъм и Криси Тейгън, публикуват снимки, носещи светещи, излъчващи светлина маски за лице или размахващи червени пръчици върху лицата си, ползите от терапията с червена светлина трябва да си заслужават рекламата - нали? Но какво точно е терапията с червена светлина и как работи?

Терапията с червена светлина (RLT) включва използване на устройства със светлинно-светлинен диод (LED), които „произвеждат различни дължини на вълните на светлината, които лекуват различни кожни проблеми, включително акне, псориазис, фини линии, и бръчки.” Известно още като терапия с ниско ниво на лазерна светлина (LLLT), лазерна терапия с ниска мощност (LPLT) или фотобиомодулация (PBM), това неинвазивно лечение става все по-популярна опция заради рекламираните ползи за здравето на кожата.

Какво е терапия с червена светлина

Терапията с червена светлина обикновено е под формата на маска за лице, светлинен панел или пръчка, оборудвана с LED светлини, които поставяте близо до кожата си, за да позволите на клетките ви да „поемат“ светлината. На теория, терапията с червена светлина работи върху митохондриите на нашите клетки – двигателят. Това дава на клетките на тялото повече енергия, което позволява на други клетки да функционират с максимална продуктивност. За кожата това включва възстановяване и възстановяване на кожата, което може да помогне за увеличаване на растежа на нови клетки и да засили процеса на възстановяване.

Защо лицето ви се подува сутрин: 9 непростими грешки

Ползи от терапията с червена светлина

Ползите от терапията с червена светлина могат да включват следното, според експерти:

Намалява появата на бръчки

Тя е от полза за еластина и колагена в кожата, като кара кожата да се чувства по-гладка, по-тонизирана и също така да изглежда по-малко набръчкана.

Увеличава циркулацията и намлява възпалението

Терапията с червена светлина може да помогне за лечение на акне. Тя също така може да намал зачервяването и да помогне на белезите от акне да избледнеят по-бързо.

Помага при хиперпигментация и псориазис

Може да помогне при косопад - терапията с червена светлина може да увеличи растежа и плътността на косата.

Терапията със светодиодна светлина не се ограничава само до червена светлина; различните дължини на вълните могат да имат различни ефекти върху тялото ви. Синята светлина е антимикробна, червената светлина намалява възпалението и предизвиква ремоделиране на колаген, оранжевата/кехлибарена и зелената светлина е добра за успокояване и успокояване.

Странични ефекти и безопасност на терапията с червена светлина

Терапията с червена светлина се счита за напълно безопасна - стига да носите предпазни очила. Увреждане на очите може да възникне от дългосрочно излагане на синя или червена светлина.

Страничните ефекти от терапията с червена светлина са минимални  и ако има такива, обикновено са леки - но има определени състояния, при които може да е най-добре да се избегне лечението. Трептене (промени в честотата на светлината) с висока скорост може да доведе до главоболие, замаяност и възможни припадъци в най-лошия случай.

Действа ли терапията с червена светлина

Налице са нови изследвания, които показват потенциала на терапията с червена светлина да помогне за подобряване на здравето на кожата и лечение на определени кожни състояния, включително малко проучване от 2014 г., което показва, че светлинната терапия води до подобряване на тена и усещането на кожата, намаляване на грапавостта на кожата и бръчките , и повишена плътност на колаген. Необходимо е обаче да се проведат по-задълбочени изследвания. Въпреки че има някои проучвания относно ползата от тях, те не са изобилни и не сме напълно сигурни как действат.

9 начина бързо да се отървете от отоците на лицето и тялото

Едно нещо, което е важно да се отбележи относно ефективността на терапията с червена светлина, е, че може да отнеме последователност и време, за да забележите резултати. Хората трябва да знаят, че резултатите, които обикновено виждате с тези лечения, са леки. Те не променят играта, когато става въпрос за фини линии, бръчки, косопад и т.н.

Все пак терапията с червена светлина определено е обещаваща в областта на дерматологията, особено поради безопасната си, неинвазивна природа и минималните странични ефекти.

Мога ли да използвам терапия с червена светлина у дома

Ако искате да отидете при специалист и да получите терапия с червена светлина, предлага се лечение в кабинета. Някои офиси разполагат с легла с червена светлина, на които можете да легнете и да лекувате цялото си тяло, не само лицето и шията си.

Ако предпочитате да се откажете от посещение при лекар, сега има LED маски с червена светлина и ръчни устройства, които можете да закупите и използвате у дома. Имайте предвид обаче, че маските, които са за домашна употреба, са по-малко мощни от тези, които се предлагат в кабинета на дерматолога, което означава, че може да не видите резултатите, които бихте могли да получите от ин- кабинетно лечение.

Ако искате да закупите устройство за терапия с червена светлина, което да използвате у дома, потърсиее такива, които са от надеждна компания.

Когато се подлагате на терапия с червена светлина, почистете лицето си преди употреба и винаги да нанасяте антиоксидантен серум веднага след сесията.

Колко често трябва да получавате терапия с червена светлина

Обикновено LED маските за лице се оставят върху кожата за 20 до 30 минути – лечението може да се извършва два или три пъти седмично. Ако използвате ръчно устройство, то може да се използва три до пет пъти седмично за 10-20 минути всеки път. Препоръчва да се подлагате на терапия с червена светлина не повече от четири до пет пъти седмично, в идеалния случай, тъй като е необходима последователност, за да получите по-забележими резултати. Няма максимум или ограничение на експозицията.

Терапията с червена светлина е обещаваща и нововъзникваща възможност за лечение за подмладяване на кожата и лечение на състояния като акне, псориазис, хиперпигментация и дори косопад. Обикновено се счита за безопасно с минимални странични ефекти и може безопасно да се практикува у дома, в допълнение към стандартните лечения в офиса. Въпреки това, ако имате тежко акне, кожно заболяване или косопад, винаги трябва да се консултирате със здравен специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com