Как храненето ни помага да сме щастливи?

2294
Как храненето ни помага да сме щастливи?
Снимка: iStock/Guliver

Изборът ни на храна и начинът на хранене определят не само физическото ни здраве, но и психическото и емоционалното благосъстояние. Връзката между диетата и емоциите произтича от тясната връзка между мозъка и стомашно-чревния тракт, често известен като „вторият мозък“. Стомашно-чревният тракт се състои от милиарди бактерии, които до голяма степен влияят върху производството на невротрансмитери в мозъка, химични вещества, които пренасят съобщения от червата до мозъка. Консумирането на преработени хранителни продукти и захарни продукти може да причини временен скок на хормоните за „чувство за добро“, но има тенденция да храни „лоши“ бактерии в червата, което може да доведе до възпаление и лошо настроение.

Придържането към здравословна диета, включваща много плодове и зеленчуци, може да доведе до по-щастлива перспектива, засилен фокус и по-малко промени в настроението. Като внимавате какво поставяте в чинията, това може да помогне при симптоми на депресия и тревожност. Ето списък с хранителни продукти, които могат ви помогнат да подобрите настроението си  и да се чувствате по-спокойни и щастливи.

Цели храни

Уверете се, че консумирате непреработени или минимално преработени хранителни продукти, които не съдържат добавена захар, нишесте, ароматизатори и други консерванти. Такива храни са: пълнозърнести храни, пресни плодове, зеленчуци, бобови растения, риба, яйца и др. Яденето на пълнозърнести храни може да ви поддържа добро настроение и да предотврати умора, безпокойство и промени в настроението.

Фибри

Богатите на фибри хранителни продукти спомагат за намаляване на нивата на кръвната захар, като забавят абсорбцията на захар в кръвта, което помага да се намалят ефектите от стреса.

9 начина да започнете да се храните здравословно без много усилия

Не само околната среда влияе пряко на нашето здраве, но и диетата ни. За съжаление не можем да променим външните фактори, но може да пр...

Фибрите също така ви държат по-сити за дълги часове, което ви помага да избегнете промените в нивата на кръвната захар.

Тъмен шоколад

Богат на антиоксиданти, тъмният шоколад има много съединения, които помагат за повишаване на настроението, които предизвикват положителен психологически отговор. С високо съдържание на здравословни флавоноиди, черният шоколад увеличава притока на кръв към мозъка и подобрява цялостното му функциониране. 

Ядки и семена

Обогатени с протеини, здравословни мазнини и фибри, ядките и семената не само са здравословна алтернатива за закуска, но също така произвеждат серотонин за повишаване на настроението и поддържат мозъка здрав. Ядките и семената са с високо съдържание на триптофан, цинк и селен, които помагат за намаляване на риска от депресия.

Консумацията на тези храни ще ви помогне за детоксикация на тялото

Пролетта е тук, макар студеното, мрачно време да не подсказва за това. Сезонът на пробуждането тропа на вратата ни и е време да прочист...

Постни протеини

Добрите източници на протеини като пиле, месо, риба, яйца, соеви зърна и т.н. позволяват на тялото да даде има количество енергия и да повишават концентрацията.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com