Как се лекува счупен нокът?

6339
Как се лекува счупен нокът?
Снимка: iStock

Лечението на счупен нокът може да бъде често срещано, но разочароващо преживяване. Независимо дали става въпрос за леко счупване или за по-тежко счупване, справянето със счупен нокът изисква грижи и внимание, за да се предотврати по-нататъшно увреждане и да се насърчи здравословното израстване.

Първата стъпка при лечението на счупен нокът е да се оцени степента на увреждане. Ако нокътят е само счупен или има леко разцепване, често можете да се справите с него у дома. Започнете с внимателно изрязване на всички свободни или назъбени краища, за да предотвратите по-нататъшно разкъсване. За тази задача можете да използвате чиста, остра ножица за нокти или нокторезачка. Внимавайте да не режете прекалено близо до нокътното легло, тъй като това може да бъде болезнено и да доведе до инфекция.

След като отрежете, внимателно изпилете грубите ръбове с мека пила за нокти, за да изгладите повърхността на нокътя. Това помага да се предотврати нацепване и по-нататъшно увреждане. Нанасянето на безцветен лак за нокти или втвърдител за нокти също може да осигури известно укрепване на счупената област. Това действа като временна лепенка, която запазва нокътя непокътнат, докато израсне.

Как да оправим счупен нокът за нула време

При по-тежки счупвания на ноктите, които се простират под върха на пръста или причиняват болка и кървене, може да се наложи професионална помощ. Дерматолог или квалифициран маникюрист може да даде насоки как най-добре да се справите с проблема. Те могат да предложат използването на акрилни или копринени обвивки за стабилизиране на увредения нокът и улесняване на растежа. В някои случаи може да се наложи част от нокътя да бъде отстранена, за да се предотврати инфекция и да се осигури правилно заздравяване.

Поддържането на добра хигиена на ноктите е от решаващо значение по време на целия процес на лечение. Поддържайте засегнатия нокът чист и сух, за да предотвратите инфекция. Избягвайте да излагате ноктите си на въздействието на агресивни химикали и почистващи препарати, тъй като те могат да отслабят допълнително ноктите. Носенето на ръкавици по време на домакинска работа или дейности, които включват продължителен контакт с вода, може да бъде разумна предпазна мярка.

Здравословното хранене, богато на основни хранителни вещества, особено биотин, може да допринесе за укрепване на ноктите и да ускори процеса на заздравяване. Пиенето на много вода и нанасянето на овлажняващи кремове за нокти и кожички също могат да помогнат за поддържането на здрави нокти.

Маникюристка каза как може да спасите счупен нокът

По време на лечението на счупен нокът от съществено значение е търпението. Ноктите растат бавно и може да са необходими седмици или дори месеци, за да се възстанови напълно счупеният нокът. Междувременно продължете да защитавате и да се грижите за ноктите си, за да сте сигурни, че те ще израснат здрави и силни.

Начинът на лечение на счупен нокът зависи от тежестта на увреждането. При леки счупвания обикновено са достатъчни домашните грижи, включващи изрязване, изпиляване и укрепване на нокътя. По-значителните счупвания може да изискват професионално внимание, за да се гарантира правилното заздравяване и да се сведе до минимум рискът от инфекция. По време на целия оздравителен процес поддържането на добра хигиена на ноктите и проявяването на търпение са ключови фактори за укрепване на здравето и възстановяването на ноктите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com