Как се познава дефицитът на витамин А?

20509
Как се познава дефицитът на витамин А?
Снимка: iStock

Познат за дамите като ретинол – един от най-важните витамини за гладка кожа без следи от фини линии, петна, белези и стареене, витамин А има по-голямо значение – за общото здравословно състояние и нормалното функциониране на редица тъкани и органи в тялото. Всъщност витамин А или ретинолът, използван в козметиката и козметичните процедури, получава името си от своето най-важно предназначение – да предпазва ретината. Така че освен за красотата магическият витамин се грижи за възможността да я видим тази красота. Какви още ползи за здравето извън тези за външния вид и зрението осигурява ретинолът и как да разпознаем дефицита на витамин А?

Ползи от витамин А

Витамин А в активна форма може да откриете предимно в животински продукти. Той включва съединенията ретинол, ретинал и ретиноева киселина. А ползите от този витамин са:

1.       Съхранява младостта

Не, няма отново да си говорим за кожата, а за младостта на ума. Приемът на адекватни количества витамин А помага да се съхрани паметта, да се предотвратят нежеланите промени в умствения капацитет, свързани с остаряването, както и предпазва от редица дегенеративни заболявания, свързани с дефицита на витамин А.

Как да си набавим витамин А през студените зимни дни?

2.       Подкрепа за имунната система

Приемът на храни, богати на витамин А, както и приемът на хранителни добавки с витамина е мощна подкрепа за имунната система. Богат на антиоксиданти, този витамин е ефективно средство за борба с инфекциите и вирусите, което е не по-малко ценно от витамин С.

3.       Превенция на нощната слепота

Чували ли сте за кокоша слепота? Това е невъзможността за виждане през нощта и в тъмната част на деня. И докато за свойствата на витамин А да предпазва очите от възрастови изменения, да се грижи за острото зрение и за ретината са популярни, то ефективността му при „кокоша слепота“ не е толкова известна, а си струва да я знаете, тъй като тя е и ярък симптом на дефицит на витамин А.

4.       Редуциране на риска от акне

Това действие на витамин А е свързано с разговора колко полезен е ретинолът за красотата. Но акнето не е само козметичен проблем, то е кожно възпаление, а нито един възпалителен процес в тялото не трябва да бъде пренебрегван. Дефицитът на витамин А може да увеличи риска от развитие на акне, тъй като причинява свръхпроизводство на протеина кератин в космените фоликули. Точната роля на витамин А във връзка с акнето все още се изследва, но пациентите, които се лекуват именно с ретинол потвърждават – той действа.

5.       Поддържане на здравето на костите

Макар витамин Д и калцият да са по-популярни, когато говорим за здраве на костите и опорно-двигателния апарат, приемът на достатъчно витамин А също е необходим за правилния растеж и развитие на костите. Хората с по-ниски нива на витамин А в кръвта са изложени на по-висок риск от фрактури на костите. И по отношение на тази полза от витамин А, както и на неприятното въздействие върху костите на дефицита на витамин А, изследванията продължават.

Лекар: До какви проблеми води недостигът на витамин А и как да разберете, че имате дефицит

Как се разпознава дефицитът на витамин А?

Сред симптомите, които сочат дефицит на витамин А, има както дискретни, така и ярко проявени, плашещи и каращи ни да потърсим бързо помощ от лекар. Едни от най-честите проблеми и заболявания, свързани с дефицита на витамин А, са:

  • Чести и повтарящи се инфекции, неустойчивост на вируси, настинки и други заразни заболявания, тъй като без достатъчно витамин А в тялото имунната система страда.
  • Проблеми със зрението, вариращи от незабележими за пациента до слепота. Според СЗО нощната слепота, която наричаме „кокоша“ у нас, е едно от най-ярките проявления и симптом на дефицит на витамин А. По-сериозен проблем от дефицита на витамин А, свързан със зрението, са язва и некроза на роговицата, водещи до необратима слепота. Това прави проследяването на нивата на витамин А в тялото при нощна слепота от ключово значение за избягване на тежките усложнения. 
  • Кожни несъвършенства, акне. Естествено има редица други причини за акнето, но при подобно кожно страдание, винаги е добра идея да измерите нивата на витамини в тялото си в лаборатория, за да изключите дефицит на витамин А.
  • Проблемна бременност.

Самият дефицит на витамин А може да е както следствие на избора на режим на хранене – тоест да се дължи на неадекватен прием на витамина чрез храната, така и причините за дефицита да са сериозни и да са свързани и в резултат на малабсорбция на мазнини или чернодробни нарушения, изискващи лекарски преглед и лечение.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com