Как се смята болничен – ето какви пари трябва да получите

84338
Как се смята болничен – ето какви пари трябва да получите
Снимка: iStock/Guliver

След пищните трапези, пълните колички в хипермаркетите, подаръците под елхата и платените куверти за бляскавото посрещане на новата година портмонето ви е празно? Проблемът засяга сериозен процент от населението и е свързан с ограничените доходи и високите на техен фон цени и разходи, които правим през декември. Ситуацията се усложнява, ако имате и няколко дни болнични, като в този случай със сигурност бихте искали да знаете с колко средства ще разполагате след изплащането им, тоест вълнувате се живо от въпроса как се смята болничен и какви пари трябва да получите.

Кой има право на обезщетение по болест?

Преди да разберете как се смята болничен, следва да проучите имате ли право на такова обезщетение. Единствено здравно осигурено лице с валиден трудов договор има право да получи болничен лист от личен лекар, здравно заведение и прочие, който да представи пред работодателя си и да получи обезщетение за дните, в които не е било на работа по здравословни причини. Именно тези изисквания правят осигуряването и особено осигуряването на реална заплата, а не на минимална, както и работата на договор, а не в сивия сектор, толкова важни – никога няма как да знаете дали няма да ви се наложи да ползвате дълго болнични, при което осигуряваните на минимална заплата, ще имат сериозни финансови проблеми и трудности да се справят с минималните доходи, които ще получат, тъй като болничните се изплащат спрямо заплатата и осигуряването, които са посочени в трудовия договор, а не спрямо реалната сума, плащана от работодателя „под масата“.

Още: В какъв срок се изплащат болнични и още полезна информация

На колкото по-висока сума ви осигуряват, толкова по-защитени сте в случай на болест, тъй като ще получавате повече пари и няма да ви притиска остър финансов дефицит, който би направил цялата ситуация, свързана с боледуването, още по-трудна. И все пак – как се смята болничен – ето какви пари трябва да получите, ако сте здравно осигурен, работещ на трудов договор и имате валиден и законово издаден болничен лист.

Как се смята болничен?

По закон дневното обезпечение на работник в болничен отпуск в следствие на общо заболяване се базира 80 на сто от редовното дневно възнаграждение по договор. Първите няколко дни обаче се заплащат от работодателя. До края на 2023 г. работодателят заплащаше първите 3 дни, като вече тези дни да са 2 - всичко тръгна от заявка, направена от финансовия министър по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Като тези първи към момента 3, а от 2024 година 2 дни не се заплащат от работодателя на 100%, а на 70% от брутното възнаграждение на работника. Тази промяна е положителна за работниците, тъй като НОИ изплаща не 70%, а 80%, тоест с 10% повече от дневното брутно възнаграждение в сравнение с работодателя.

Като знаете всичко това, може да сметнете приблизително или дори с почти абсолютна точност колко средства ще получите от работодателя си и отделно колко средства ще получите от НОИ, като разделите заплатата си по трудов договор на работните дни, изчислите надника си, извадите дните, които ще заплати работодателя, и умножите останалите по 80% от надника си. Ясно е, че колкото по-висока е заплатата ви по трудов договор, толкова повече средства ще получите. На колкото по-висока сума ви осигурява работодателя, на толкова повече средства от НОИ за болничния лист ще разчитате. Ако сте се съгласили да ви осигуряват на минималната заплата, а болничният е много дни, то със сигурност може да очаквате финансови затруднения, тъй като доходът ви ще е много по-нисък от обикновено.

Още: Бизнесът хареса бюджета на ДОО, синдикатите - не

Осигуряваните на реална заплата ще почувстват минимална разлика, тъй като 80% от получаваната заплата е добра сума, която би трябвало да не доведе до сериозни проблеми и сътресения в семейния бюджет. И все пак имайте предвид, че не се смята цялата заплата, а осигуровката. Ако заплатата е например 1500 лв., а осигуровката на 1200, то ще получите 80% от тези 1200 лв. или малко над 900 лв., ако сте в болнични цял месец. Има разлика от това, което бихте получили, ако сте на работа, нали? НОИ покрива 80% от болничното обезпечение, като крайната сума зависи както от заплата, така и от сумата на която е бил осигуряван даден работник за последните 18 месеца. Със сигурност счетоводителят в предприятието, в което работите, ще може да отговори на въпроса ви как се смята болничен и какви средства да очаквате да получите, за да може да преразгледате семейния бюджет своевременно и да не допуснете финансови сътресения или остър недостиг на средства.

А какви са обезщетенията за безработица от 2024 година, научете: Важни промени: Пари за безработица, стаж за пенсия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com