Какви са признаците на сърцебиене (палпитации)?

5132
Какви са признаците на сърцебиене (палпитации)?
Снимка: iStock/Guliver

Палпитациите могат да бъдат смущаващо преживяване, тъй като предизвикват повишено внимание към сърдечния ритъм и често предизвикват безпокойство. Докато случайните палпитации обикновено са безвредни и могат да се обяснят с фактори като стрес или прием на кофеин, постоянните или тежки палпитации могат да бъдат причина за безпокойство. Разпознаването на признаците на сърцебиене е от съществено значение, за да разберете кога те могат да изискват медицинска помощ.

Осъзнаване на сърдечния ритъм: Палпитациите се характеризират с повишено осъзнаване на сърдечния ритъм. Възможно е да имате усещането, че сърцето ви се ускорява, удря, трепти или дори прескача. Това усещане може да бъде придружено от дискомфорт или безпокойство в областта на гърдите.

Повишена сърдечна честота: Палпитациите често са свързани с ускорен сърдечен ритъм, който може да е значително по-висок от нормалния ритъм в покой. Възможно е да имате усещането, че сърцето ви бие учестено, дори когато сте в покой.

Нередовен сърдечен ритъм: В някои случаи сърцебиенето може да е резултат от нередовен сърдечен ритъм. Може да имате усещането, че сърцето Ви бие несинхронизирано или хаотично. Това може да бъде придружено от замаяност или лесна уморяемост.

5 причини защо имаме силно сърцебиене нощем

Усещане за трептене или преобръщане: Някои хора описват сърцебиенето като трептене или усещане за преобръщане в гърдите. То може да бъде притеснително и да ви накара да се чувствате така, сякаш сърцето ви се държи хаотично.

Задух: Палпитациите могат да бъдат свързани със задух, тъй като сърцето ви се опитва да изпомпва кръвта ефективно. Може да ви е трудно да си поемете дъх по време на епизод на сърцебиене.

Дискомфорт в гърдите: Палпитациите понякога могат да бъдат придружени от лек дискомфорт или болка в гърдите. Това усещане може да бъде тревожно и да имитира симптомите на сърдечен удар, въпреки че самото сърцебиене обикновено не е опасно.

Умора: Честите или постоянни сърцебиения могат да доведат до умора, тъй като сърцето ви работи по-усилено от обикновено. Тази умора може да продължи дори след отшумяването на сърцебиенето.

Безпокойство: Усещането за сърцебиене може да предизвика безпокойство, което прави симптомите по-интензивни. Тревожността от своя страна може да засили сърцебиенето, създавайки цикъл на страдание.

Изпотяване: При някои хора може да се наблюдава засилено изпотяване по време на сърцебиене, тъй като организмът реагира на възприетото напрежение върху сърцето.

10 техники, с които ще спрете сърцебиенето за по-малко от минута

Гадене: В редки случаи сърцебиенето може да предизвика чувство на гадене или дори припадък. Това е по-често срещано при тежки или продължителни епизоди.

Важно е да се отбележи, че сърцебиенето може да има различни причини, вариращи от стрес и консумация на кофеин до основни сърдечни заболявания, странични ефекти от лекарства или хормонален дисбаланс. Въпреки че повечето случаи на сърцебиене са доброкачествени, от решаващо значение е да се консултирате със здравен специалист, ако изпитвате силно, продължително или повтарящо се сърцебиене или ако то е придружено от други тревожни симптоми като болка в гърдите, задух или припадък.

Лекарят може да извърши тестове, като електрокардиограма (ЕКГ) или Холтер мониторинг, за да установи основната причина за вашето сърцебиене и да препоръча подходящо лечение, ако е необходимо. В много случаи промяната на начина на живот, управлението на стреса или корекциите на лекарствата могат ефективно да облекчат симптомите и да подобрят цялостното ви благосъстояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com