Какви са промените в кръвното налягане и пулса след респираторна инфекция?

3707
Какви са промените в кръвното налягане и пулса след респираторна инфекция?
Снимка: iStock

Респираторните инфекции могат да окажат забележимо въздействие върху кръвното налягане и пулса, тъй като организмът започва сложна реакция за борба с нахлулите патогени. Тези промени са част от имунните и физиологичните механизми на организма и разбирането им може да даде представа за цялостното здравословно състояние на индивида по време и след респираторна инфекция.

По време на респираторна инфекция, като настинка или грип, организмът активира имунната си система, за да се пребори с вирусните или бактериалните нашественици. Този имунен отговор включва освобождаване на различни химикали и сигнални молекули, което води до системни ефекти. Една от значимите промени е освобождаването на възпалителни цитокини, които могат да допринесат за повишаване на кръвното налягане. Възпалителният отговор предизвиква вазодилатация, разширяване на кръвоносните съдове, и повишена сърдечна честота, като и двете са свързани с повишено кръвно налягане.

Как да се защитим от бактериални и респираторни инфекции

Освен това производството на хормони на стреса в организма, като кортизол, има тенденция да се повишава по време на инфекция. Кортизолът играе роля в регулирането на кръвното налягане, като влияе върху реакцията на кръвоносните съдове към други съдосвиващи вещества. В резултат на това кръвното налягане може да изпитва колебания, които често водят до временно повишаване.

Пулсът или сърдечната честота е друг жизненоважен параметър, който се променя по време на респираторна инфекция. Сърдечният ритъм обикновено се увеличава в отговор на нуждата на организма от повече кислород и хранителни вещества за поддържане на имунния отговор. Това повишено търсене на ресурси подтиква сърцето да изпомпва кръвта с по-бърза скорост, което води до повишаване на пулса.

След отшумяването на инфекцията организмът обикновено се връща към изходното си състояние и кръвното налягане и пулсът постепенно се нормализират. Степента и продължителността на тези промени обаче могат да варират в зависимост от тежестта на инфекцията, цялостното здравословно състояние на индивида и всички съществуващи преди това заболявания.

Кои са най-важните витамини за респираторни проблеми

Изключително важно е да се отбележи, че докато временните увеличения на кръвното налягане и пулса са обичайни по време на респираторни инфекции, постоянните или тежки промени могат да изискват медицинска помощ. Лицата с вече съществуващи сърдечносъдови заболявания, като хипертония, трябва да бъдат особено бдителни, тъй като респираторните инфекции могат да изострят тези състояния и потенциално да доведат до усложнения.

Проследяването на кръвното налягане и пулса по време на и след респираторна инфекция може да предостави ценна информация за процеса на възстановяване на организма. Препоръчително е хората да останат хидратирани, да си почиват достатъчно и да потърсят лекарски съвет, ако получат продължителни или сериозни промени в тези жизнени показатели. Като цяло разбирането на динамичното взаимодействие между респираторните инфекции и сърдечносъдовите параметри може да допринесе за по-цялостен подход към управлението и възстановяването след такива заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com