Какви видове бойлери има и какви са техните плюсове и минуси?

8287
Какви видове бойлери има и какви са техните плюсове и минуси?
Снимка: Thinkstock

Бойлерите са уреди от така наречената бяла техника, чиято функция е да нагряват вода за битови нужди. Използват се в домакинства, където няма централно топлоподаване. Също така, дори и да има такова, могат да бъдат като помощно средство, при аварии и годишни профилактики.

В зависимост от това дали домакинството има нужда от постоянно загряване на водата, или такова се налага само в определени моменти, бойлерите се делят на два вида – обемни, при които постоянно има топла вода и проточни, които загряват водата, докато тя тече, а след като се спре кранчето – изстива. Някои проточни бойлери, които са с по-малък обем, се монтират към чешмата. Освен за мивка, проточните бойлери могат да бъдат за баня или комбинирани.

От своя страна обемните бойлери също се делят няколко вида – вертикални или хоризонтални (избират се в зависимост от това какъв е по-подходящо да бъде бойлерът, спрямо мястото, което му е определено в банята), неръждаеми и емайлирани (двата вида могат да бъдат във вертикален или хоризонтален вариант).

Обемните бойлери, наричани още стенни, тъй като се закачат на стената, са с много по-голяма вместимост от проточните – стигат до 200 литра, а мощността им до 4000 вата. Слагат се към тръбата за студена вода и разпределят вече затоплената вода до всички смесители.

Какви се особеностите на неръждаемите бойлери?

Те са предпочитани, особено в райони, където водата е агресивна и може да повреди уреда. Ако водата има киселинно съдържание, дори и да не е силно изразено, това няма да е добре за нагревателя.

Затова, ако водата е потенциално опасна за бойлера, неръждаемите бойлери са по-добър вариант от емайлираните. Разликата между двата вида е в материала, от който е водосъдържателят. При емайлираните е от емайл, а при неръждаемите – от неръждаема стомана. Ето и някои от плюсовете на неръждаемите бойлери.

  • Имат по-добра устойчивост на корозия;
  • Неръждаемата стомана, известна още като инокс, не става на петна;
  • Този тип бойлери тежат по-малко от емайлираните;
  • Гаранцията им е по-дълга.

Като минус можем да отчетем по-високата цена, но знаем, че често евтиното излиза скъпо, така че когато става дума за качество, е по-добре да не се пестят пари.

Какво е характерно за емайлираните бойлери?

Макар и в по-ниска степен, те също са защитени от корозия, именно за това служи емайлът. Той е нужен тогава, когато е използвана по-некачествена и неустойчива на вода стомана. Основният проблем идва, когато емайлът се напука, появят се пробойни и водосъдържателят вече не е предпазен от образуването на ръжда. За да се осигури по-дълъг живот на емайлираните бойлери, се слага магнезиев анод. Трябва обаче да се знае, че неговата изправност трае около три години, след това трябва да бъде заменен с нов. Затова и гаранцията на този тип бойлери е по-малка от тази на бойлерите от неръждаема стомана – около пет години. За сравнение, при другия тип е десет години. В заключение можем да кажем, че неръждаемите бойлери са по-надеждният вид.

Особености на проточните бойлери

Както вече споменахме, те са предназначени за директно и моментно загряване на водата. По-икономични са, защото водата се нагрява само докато тече. Те са идеалното решение като помощно средство при профилактики и аварии, както и за малки помещения, където не се изразходва голямо количество топла вода. Трябва обаче да се има предвид, че са с доста по-малък обем от стенните и температурата на водата не е чак толкова висока.

Проточните бойлери могат да бъдат и за баня, и за кухня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com