Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

14 юни 2024, 17:11 часа

Ако очите и клепачите се подуят, това веднага придава на лицето нездрав, болнав вид. Това може да бъде причинено от вътрешни органи или офталмологични заболявания, но можете да се опитате сами да облекчите подуването.

Защо очите и клепачите се подуват?

Подуването на клепачите често е съпроводено с болезненост, сърбеж и усещане, че в очите се е изсипал пясък.

Ето какво може да причини подуване на клепачите:

Настинка. Подутите, зачервени очи са също толкова симптом на настинка, колкото и хремата и температурата. Освен това може да има оплаквания от сълзене на очите. Това се дължи на подуването на лигавицата на носоглътката по време на настинка.

Ако клепачът над окото е подпухнал, вероятно е засегнат от ечемик - възпаление на космената торбичка на миглата. Понякога ечемикът се придружава от главоболие, повишена температура.

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Конюнктивит - възпалителен процес в лигавицата на окото.

Алергия към некачествени козметични продукти - сенки за очи, спирала за мигли.

Отклонения в работата на бъбреците. В този случай се нарушава водният баланс в организма, появяват се отоци. Пациентът отбелязва, че клепачът под окото е подут, появяват се нездрави торбички.

Също така клепачите могат да се подуят при бременни жени поради преструктуриране на хормоналната система, поради прекомерно количество алкохол, изпито предния ден, или дълго плачене. Друга вероятна причина е хроничното недоспиване.

Какво да правим, ако очите и клепачите са подути?

На първо място трябва да коригирате ежедневието си, да се опитате да спите достатъчно и да избягвате да пиете много течности през нощта - това може да доведе до подуване. Необходимо е да се провери дали подуването не е алергична реакция. За да направите това, трябва да се откажете от декоративната козметика за няколко дни. Веднага щом е възможно да се отървете от алергичните симптоми, ще ви помогнат антихистаминови препарати.

Ако проблемът не изчезне, е необходимо да се консултирате с офталмолог. Ако бъдат открити очни заболявания, лекарят ще назначи лечение.

За да сте сигурни, че подуването на клепачите не е следствие от проблеми с бъбреците, трябва да се изследвате - да се подложите на ултразвуково изследване на бъбреците, да направите изследвания на урината.

Подуването на очите след сън е симптом за следния проблем

Съществуват домашни средства, които помагат за облекчаване на отока

Необходимо е в продължение на 5-10 минути да поставяте върху клепачите компреси от алкохолна запарка. Помагат и компреси от сурови настъргани картофи, след което лицето трябва да се измие с хладка вода.

Подуването на клепачите не трябва да се пренебрегва, защото зад този прост симптом може да се крият заболявания, които изискват незабавно лечение.

Облекчете отока със самомасаж. Правете го ежедневно сутрин и вечер. Ето едно добро упражнение за отводняване на клепачите:

Нанесете крем върху долния клепач и зоната под очите. Дръжте показалеца си във вътрешния ъгъл на окото върху слъзната кост.

Загрейте пръста си за няколко секунди и след това леко натиснете с кръгови движения, за да изкарате течността към външния ъгъл на окото.

Правете това в продължение на няколко минути, а след това задръжте сълзотворната яма и симулирайте дълбоко прозяване. Това помага на течността да се оттече още по-добре. След това притискаме плътно пръстите си и ги насочваме към ъгъла на челюстта и надолу по шията. По този начин изцеждаме излишната течност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес