Какво е сънната парализа и опасна ли е?

1810
Какво е сънната парализа и опасна ли е?
Снимка: Istock

Сънната парализа е явление, което се проявява, когато човек временно изпитва невъзможност да се движи или да говори, докато заспива или се събужда. Това състояние може да бъде съпроводено от ярки халюцинации и усещане за натиск върху гърдите. Разбирането на основните аспекти на сънната парализа е от решаващо значение за тези, които могат да я изпитат, тъй като тя може да бъде смущаващо и плашещо явление.

На първо място от съществено значение е да се признае, че сънната парализа е естествена част от цикъла на съня. По време на съня с бързо движение на очите (REM) мозъкът е силно активен и се появяват ярки сънища. За да попречи на хората да изиграят сънищата си, мозъкът изпраща сигнали за потискане на волевата мускулна активност. Сънната парализа настъпва, когато това потискане продължава за кратък период от време след събуждане или преди заспиване, поради което човек временно не може да се движи или да говори.

Една от отличителните характеристики на сънната парализа е наличието на халюцинации. Тези халюцинации могат да приемат различни форми, вариращи от сенчести фигури до зловещи звуци. Тези преживявания могат да бъдат силно реалистични и да допринесат за цялостното усещане за ужас, което много хора съобщават по време на епизодите на сънна парализа. Разбирането, че тези халюцинации са резултат от повишената активност на мозъка по време на REM съня, може да помогне за демистифициране на явлението.

Сънна парализа: Защо е толкова страшна?

Няколко фактора допринасят за вероятността да изпитате сънна парализа. Липсата на сън, нередовният график на съня и състояния като нарколепсия или безсъние могат да увеличат риска. Освен това хората с анамнеза за тревожност или депресия може да са по-предразположени към епизоди на сънна парализа. Стресът също е важен фактор, тъй като повишените нива на стрес могат да нарушат нормалния цикъл на съня и да увеличат вероятността от появата на това явление.

Въпреки че самата сънна парализа по принцип е безвредна, свързаните с нея халюцинации и усещането за невъзможност за движение могат да бъдат притеснителни. Изключително важно е хората, които изпитват чести или тежки епизоди, да потърсят професионален съвет. Консултацията с доставчик на здравни услуги или със специалист по съня може да помогне за идентифициране на основните проблеми, допринасящи за сънната парализа, и за проучване на потенциалните възможности за лечение.

За тези, които искат да се справят със сънната парализа или да я предотвратят, от решаващо значение са поддържането на постоянен график на съня, спазването на добра хигиена на съня и управлението на нивата на стрес. Създаването на успокояваща рутина за лягане, избягването на стимуланти преди лягане и осигуряването на комфортна среда за сън могат да допринесат за по-добро качество на съня и да намалят вероятността от епизоди на сънна парализа.

Може да се каже, че сънната парализа е временно и естествено явление, което се случва по време на сън. Макар че може да бъде плашеща, разбирането на причините и факторите, които я предизвикват, може да даде възможност на хората да се справят с нея и да смекчат въздействието ѝ. Търсенето на професионално ръководство и възприемането на здравословни навици за сън са ключови стъпки за преодоляване на преживяванията, свързани със сънната парализа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com