Какво казват устните за вашето здраве?

6297
Какво казват устните за вашето здраве?
Снимка: iStock

Устните са много по-многословни, отколкото може да изглежда. Понякога те буквално крещят за заболяванията на тялото - ние ви казваме как да разберете езика им. Ако имате…

Сухи и напукани устни

Приемете сухотата и лющенето като вик за помощ и молба за влага. Кожата на устните е изключително чувствителна и тънка и първа реагира на липсата на вода в организма, така че вместо отново да мажете устните си с балсам, изпийте чаша обикновена вода. Между другото, дехидратацията не е единствената причина за сухи устни. Вторият най-често срещан виновник е слюнката, която изсушава и изтегля влагата от кожата, така че, моля, спрете да облизвате устните си.

И накрая, сухотата може да показва и проблеми с лигавицата на хранопровода и стомаха, ерозии и гастрит. Устните често са едни от първите, които съобщават за проблеми с вътрешните органи.

Лесният начин да имаме меки и здрави устни през студените месеци

Пукнатини по краищата на устните

Най-често причината за образуването на пукнатини по краищата на устните са различни инфекции, причинени от бактерии, които се появяват в резултат на неправилна хигиена на устната кухина. Това важи особено за тези, които носят скоби или различни протези. Нетретирани правилно, те са отлична среда за развитие на вредни бактерии. Нашият съвет е да внимавате повече за хигиената си и да посетите дерматолог, който да избере правилното лечение.  

Промяна на цвета

Ако някой ден в огледалото вместо красиви розови устни видите нещо крещящо ярко или непоносимо бледо, първото нещо, което трябва да направите, е да изключите възможността да сте яли нещо оцветяващо - бонбони, горски плодове или плодове. Ако определено не сте яли нещо подобно, тичайте на лекар. Промените в цвета на устните могат да бъдат причинени както от проблеми с черния дроб, така и от различни алергични реакции. Между другото, цветът на устните също се променя поради прекомерното пушене.

Устните ви са сухи и се цепят по краищата - как да се справите с този проблем ?

Подуване

Лекото подуване на устните сутрин може да означава, че тялото ви е предразположено към натрупване на излишни течности. В други случаи подутите устни показват алергична реакция. И в двата случая е по-добре да посетите лекар. Освен това във втората ситуация това трябва да стане възможно най-скоро.

Бледост

Неестествената бледност на устните може да възникне по две причини - заболяване и липса на слънце. Ако се чувствате отлично и не забелязвате нищо подозрително, просто се опитайте да прекарате малко повече време навън. Но все пак е по-добре да се консултирате с лекар, най-често бледите устни „сигнализират“ за проблеми със стомашно-чревния тракт, анемия или чернодробно заболяване.

Пукнатини в ъглите на устните

Пукнатини в ъглите на устните показват липса на витамин В2 и отслабена имунна система. Променете диетата си и обърнете повече внимание на здравето. Хранете се здравословно, яжте повече зеленчуци и плодове и няма да навреди да започнете да приемате мултивитамини.

Повишена чувствителност

Повишена чувствителност, зачервяване и дразнене по краищата на устните могат да бъдат причинени от алергии, включително към хигиенни продукти, като вода за уста или паста за зъби. Традиционно такива алергии са придружени и от зачервяване на венците.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com