Какво означава, когато ви заболи челюстта?

24648
Какво означава, когато ви заболи челюстта?
Снимка: iStock

Не сте предполагали, че изненадващо ще ви заболи челюстта? Питате се „сега пък това откъде ми дойде?!“ Да, челюстта е нетипично място да генерира усещане за болка и не винаги можете да се ориентирате, каква е причината за това…

Ако болката в челюстта е слаба, то сте склонни да я неглижирате, приемайки, че ще заглъхне скоро; ако обаче е силна, то желаете да се отървете от нея колкото се може по-скоро, за да можете да се наслаждавате на храната, която поемате и дъвчете, както и да не кривите лицето си в странни мимики и дори да фъфлите при говорене… Затова посягате към обезболяващи хапчета, но така облекчението ще е временно, тъй като, когато причината да ви боли челюстта е неизяснена, то едва ли болката ще премине от само себе си. А причините за появата й могат да бъдат най-изненадващи, например, силно стискане на челюстите или/и скърцане със зъби.

За съжаление, вие не сте в състояние да контролирате тези си действия, тъй като това, в 80% от случаите, се получава по време на нощния сън – на подсъзнателно ниво. Именно когато вие систематично сте били през деня в свръхнапрегнато състояние, или/и дълбоко обезпокоени, или/и разтревожени, или/и направо стресирани, централната нервна система е вероятно да трансформира тези реални усещания в подсъзнателно, нощно стискане на зъбите или скърцане с тях.

Щракане на челюстта: 6 начина да се справите с това у дома

Така че не се чудете, че сутрин изпитвате болка в челюстите… Проблемът е решим единствено, ако си наложите да не възприемате нещата твърде дълбоко, за да сте в състояние да овладявате стреса и да контролирате тревожността и безпокойството си… Наложете си такава емоционална нагласа и съответно поведение, защото несъзнателното стискане на челюстта и скърцането със зъби може да доведе до сериозното им увреждане, изразяващо се в травматични нарушения в самата челюст или/и в челюстната става.

Две други възможни причини за поява на челюстна болка се определят от развитието на възпалителни процеси или на венците, или на ставата, свързваща долната с горната челюст, която става обезпечава движението на челюстта. От друга страна, недоизлекувани възпаления на венците могат, в определени случаи, да се разпространят в дълбочина до самата челюстната става, при което централната нервна система ще реагира с поява на по-слаба или по-силна болка в челюстта. При това, въпросните възпалителни процеси, освен болка, могат да предизвикат и: схващане, затруднения при отваряне на устата, щракане при дъвчене, както и усещане, че челюстта се „заключва“.

Нарушения в нормалната захапка могат също да ви донесат проблеми с челюстта и управляваща я става. Освен нормална захапка (когато горните резци покриват 33% от долните резци), захапката може да е аномална – изкривена по различни причини в определена посока, така обособявайки: обратна захапка (долната челюст е пред горни резци); задна захапка (долната челюст е в по-задно положение от нормата при ортогнатна захапка); отворена захапка (има разстояние между горните и долните зъби); дълбока захапка (прекомерно силно покриване на долните зъби от горните).

Кои са 4-те причини, заради които може да ви боли челюстта

Следва да се отбележи, че аномалната захапка може да е резултат от: 1/редки зъби или такива с нарушена форма; 2/ недоразвита челюст поради недостатъчна дъвкателна активност през детските години; 3/ неправилно поставени пломби; 4/ разместване на челюстта в резултат от сериозни контузии или други причини.

Каквито и да са причините за наличие на аномална захапка, наблюдаваното при различните й варианти изкривяване води до нежелано  „удряне“ на зъбите при дъвчене, докато изместването на центъра на тежестта в челюстната конфигурация може, с течение на времето, да доведе до увреждане, което да се окаже сериозен проблем за дъвкателната способност и следващото усвояване на храната.

Не трябва да се изпуска предвид и ролята на растящите мъдреци за появата на болка в челюстта. Специфичното им място да израстват последни откъм най-вътрешен край на челюстта, както и трудното пробиване през венеца, често създават проблеми при тяхното наместване в процеса на растежа, при което може да се появят: силна болка, подуване, възпаления и дори да засегне челюстната става. В такива случаи се налага намесата на зъболекар, който да освободи място за пълното израстване на мъдреците, така че те да се включват равностойно в дъвкателния процес.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com