Какво ще се случи, ако ядете по едно киви всеки ден?

5248
Какво ще се случи, ако ядете по едно киви всеки ден?
Снимка: iStock/Guliver

Включването на киви в ежедневния ви хранителен режим може да предложи множество ползи за здравето. Този малък, жив плод, известен с размитата си външност и изумруденозелената си месеста част, е не само вкусен, но и пълен с хранителни вещества, които могат да повлияят положително на цялостното ви благосъстояние.

Една от отличителните черти на кивито е изключителното му съдържание на витамин С. Ежедневното ядене на киви може значително да подсили имунната ви система, тъй като витамин С е мощен антиоксидант, който помага на организма да се защити от болести и инфекции. Това може да доведе до по-малко случаи на обикновена настинка, грип и други заболявания.

Започнете да ядете 2 кивита на ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

Освен това кивито съдържа диетични фибри, които подпомагат храносмилането и насърчават здравето на червата. Редовната консумация може да поддържа балансиран чревен микробиом, който е от решаващо значение за правилното усвояване на хранителните вещества и имунната функция. Съдържанието на фибри също така допринася за усещането за ситост, което потенциално може да подпомогне контрола на теглото чрез ограничаване на преяждането.

Уникалната комбинация от хранителни вещества в кивито разширява ползите му за сърдечносъдовото здраве. Плодът се свързва с намаляване на кръвното налягане и понижаване на риска от сърдечни заболявания. Калият, съдържащ се в кивито, играе роля в поддържането на здравословни нива на кръвното налягане, а високите нива на антиоксиданти могат да помогнат за предотвратяване на оксидативния стрес - фактор, който допринася за проблеми, свързани със сърцето.

Здравето на кожата също може да се подобри, ако всеки ден ядете по едно киви. Антиоксидантите в кивито, включително витамин С и витамин Е, се борят със свободните радикали, които допринасят за стареенето и увреждането на кожата. Това може да доведе до подобряване на структурата на кожата, намаляване на бръчките и по-здрав тен.

Кога е най-добре да ядете киви - сутрин или вечер

Друг забележителен аспект на кивито е неговият потенциал да подпомага регулирането на нивата на кръвната захар. Въпреки че е сладко, кивито има сравнително нисък гликемичен индекс благодарение на съдържанието на фибри, което може да помогне за регулиране на скоковете на кръвната захар. Това го прави подходящ вариант за хора с диабет или такива, които се стремят да поддържат стабилни енергийни нива през целия ден.

Все пак умереността е от ключово значение. Макар че ежедневното ядене на киви може да предложи многобройни ползи, прекомерната консумация може да доведе до нежелани ефекти като храносмилателен дискомфорт или алергии при някои хора.

Включването на киви в ежедневната ви диета може да бъде вкусен и здравословен избор. Този малък плод е много полезен - от подсилване на имунната система и подобряване на храносмилането до подпомагане на здравето на сърцето и кожата. Както при всяка промяна в хранителния режим, добре е да се консултирате със здравен специалист или диетолог, за да се уверите, че тя съответства на индивидуалните ви здравни цели и нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com