Какво ще се случи, ако пием сок от целина всяка сутрин?

4711
Какво ще се случи, ако пием сок от целина всяка сутрин?
Снимка: iStock

Пиенето на сок от целина всяка сутрин набра популярност през последните години, като защитниците му възхваляват потенциалните му ползи за здравето. Целината е нискокалоричен зеленчук, богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Включването на сок от целина в сутрешния режим може да предложи няколко потенциални предимства за цялостното ви благосъстояние.

Една от основните ползи, които се приписват на пиенето на сок от целина, е потенциалът му да подпомага здравето на храносмилателната система. Целината съдържа фибри, които спомагат за поддържането на здрава храносмилателна система, като насърчават редовното движение на червата и предотвратяват запека. Освен това се смята, че сокът от целина има лек диуретичен ефект, което може да спомогне за намаляване на задържането на вода и подуването на корема.

5 превъзходни ползи за тялото, когато пием сок от целина

Целината е известна и със своите противовъзпалителни свойства. Хроничното възпаление е свързано с различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет и артрит. Антиоксидантите в сока от целина, като флавоноиди и полифеноли, могат да помогнат в борбата с възпалението и да допринесат за по-нисък риск от развитие на някои хронични заболявания.

Освен това сокът от целина е богат на важни хранителни вещества, включително витамин К, витамин С, калий и фолиева киселина. Витамин К е от решаващо значение за съсирването на кръвта, а витамин С подпомага имунната система и спомага за здрава кожа. Калият помага за регулиране на кръвното налягане, а фолатът е от съществено значение за клетъчното делене и образуването на ДНК. Включването на сок от целина в сутрешната ви програма може да бъде удобен начин да увеличите приема на тези жизненоважни хранителни вещества.

Наистина ли е толкова полезен сокът от целина

Някои привърженици на сока от целина твърдят също, че той може да има детоксикиращ ефект върху организма. Смята се, че сокът стимулира черния дроб, като подпомага елиминирането на токсините. Важно е обаче да се отбележи, че тялото има свои собствени естествени процеси на детоксикация и са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно степента на детоксикиращите способности на сока от целина.

Изключително важно е да се подхожда балансирано към консумацията на сок от целина. Въпреки че предлага потенциални ползи за здравето, той не е панацея и индивидуалните реакции могат да варират. Освен това някои хора могат да изпитат храносмилателен дискомфорт или алергии към целината, така че е препоръчително да започнете с малки количества и да следите реакциите на организма си.

Пиенето на сок от целина всяка сутрин може да допринесе за подобряване на здравето на храносмилателната система, намаляване на възпаленията и увеличаване на приема на основни хранителни вещества. От съществено значение е обаче сокът от целина да се разглежда като част от един цялостен, здравословен начин на живот, който включва балансирана диета и редовни физически упражнения. Както при всяка промяна в хранителния режим, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, за да сте сигурни, че тя съответства на индивидуалните ви здравни нужди и цели.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com