Канадци откриха светкавичен метод за изтрезняване

7834
Канадци откриха светкавичен метод за изтрезняване
Снимка: Pixabay.com

Канадски учени са разработили прост и бърз метод за премахване на алкохола от тялото, който не изисква скъпо оборудване. Резултатите от изследването им са публикувани в Scientific Reports.

Етанолът, присъстващ във всички алкохолни напитки, когато достигне определено ниво на концентрация в кръвта, започва да действа като отрова, нарушавайки функцията на кръвообращението, увреждайки мозъка и други вътрешни органи. Според Световната здравна организация около три милиона души умират годишно в резултат на тежка алкохолна интоксикация.

До 90% от алкохола се извежда извън човешкото тяло от черния дроб с постоянна скорост, която не може да се увеличи. Диализата, интравенозните течности и снабдяването с кислород могат леко да ускорят изчистването на кръвта от алкохола.

Изследователи от Университетската здравна мрежа (UHN) в Торонто са открили начин чрез интензифициране на работата на белите дробове да се премахва алкохола от организма. Учените са установили, че при хипервентилация - дълбоко и бързо дишане - алкохолът се отделя три пъти по -бързо, отколкото през черния дроб, и колкото по -силен е дъхът, толкова повече алкохол се отделя от тялото.

Тази техника е била известна на лекарите и преди, но е била използвана в ограничена степен, тъй като при такова натоварване на дробовете човек губи много въглероден диоксид, заедно с който се отделя и алкохолът. Бързото и рязко намаляване на този газ в кръвта причинява замаяност и припадъци.

„Не можете просто да хипервентилирате тялото, защото след няколко минути ще се замаяте и ще припаднете“, казва ръководителят на изследването д -р Джоузеф Фишър, анестезиолог и старши научен сътрудник в Изследователския институт на UHN в Торонто.

Авторите са разработили компактно устройство с размер на портфейл, което поддържа нивата на въглероден диоксид в кръвта на пациента по време на хипервентилация. Оборудването е много просто, състои се от малък резервоар със сгъстен въглероден диоксид, няколко свързващи тръби и маска.

"Това е много просто устройство, което може лесно да бъде произведено навсякъде по света. Не изисква електроника, компютри или специални филтри. Удивително е как не сме стигнали до това откритие преди няколко десетилетия", казва д -р Фишър.

Това проучване е първото практическо доказателство, че процентът на елиминиране на базовия алкохол може да бъде значително увеличен с използването на хипервентилация.

Авторите смятат, че разработената от тях концепция не само ще създаде нови методи за лечение на тежка алкохолна интоксикация, но и ще помогне на тези, които просто искат много бързо да изтрезнеят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този навик може да помогне за намаляване на риска от деменция при възрастни хора

5 ползи за здравето на маслото от карамфил

Идва лято и искаме да отслабнем бързо: В никакъв случай НЕ правете това - води до проблеми!

Сезонът на кърлежите е в разгара си: Ето как да се предпазим

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

Чувствате ли, че животът ви тече твърде бързо? Ето един начин да забавите времето.

Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Къде е най-доброто място за съхранение на лекарства у дома?

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем по едно помело на ден?

Трябва да ги ядете: 9 храни, които са богати на фибри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com