Кардиолог: Ето кога се пият лекарства за кръвно

62791
Кардиолог: Ето кога се пият лекарства за кръвно
Снимка: iStock

Хипертонията засяга значителен процент от хората в активна възраст в световен мащаб. Повечето от тях ежедневно приемат медикаменти, за да поддържат кръвното си налягане в нормални граници, което прави въпроса кога се пият лекарства за кръвно от първостепенно значение. Приемът в определен момент от деня се оказва по-удачен и по-благотворно влияещ на здравето. След редица изследвания и проучвания с контролни групи кардиолозите установиха кой е най-подходящият момент за прием на ежедневните медикаменти при хронично болните пациенти с хипертония. Какво откриха учените – кога се пият лекарства за кръвно налягане?

Кога се пият лекарства за кръвно според резултатите от проучванията на кардиолозите?

Проучване, резултат от дългогодишния труд на специалисти по кардиология, сочи, че най-удачният отрязък от деня за приема на дневната доза медикаменти за поддържане на кръвното налягане в нормални граници е вечер. Приемът преди лягане подобрява резултатите от медикаментозното лечение и помага за по-добрия контрол над хипертонията. Кардиолозите сочат, че повечето хора приемат медикаментите си сутрин и че ако променят този свой навик и изберат часовете преди сън за приема на ежедневните си медикаменти, ще намалят значително риска от сърдечно-съдови инциденти, свързани с хипертонията. Вероятно причината за това положително въздействие на медикаментите вечер е свързана с факта, че инсултът и инфарктът покосяват пациентите най-често през нощта. Приемът на хапчето преди лягане е чудесна профилактика против тези съдови инциденти. В проценти намаленият риск при прием на медикаментите вечер в сравнение със сутрин изглежда така:

Колко крачки на ден ще намалят риска от сърдечно-съдови заболявания?

  • рискът от фатални сърдечни инциденти, свързани с проблеми със сърцето или кръвоносните съдове, намалява с 66%,
  • рискът от инсулт намалява с 49%,
  • рискът от инфаркт на миокарда намалява с 44%,
  • рискът от сърдечна недостатъчност – с 42%.

Проследяването на пациентите и заключенията от изследването на кардиолозите с въз основа на проучвания, продължили над 6 години. Това са значителни проценти, на които следва да се обърне подобаващо внимание, а доказателствата са безспорни и проследени във времето. Ако приемате лекарствата си сутрин, обсъдете изследването с лекаря си и вижте заедно не е ли по-добра идея и по-ползотворно за здравето ви да планирате вечерен прием.

Всеки човек с високо кръвно трябва да опита този лек със слънчогледови семки

Кога времето преди сън може да не е точният момент за прием на лекарства от хипертониците?

Някои кардиолозите обаче подчертават, че интересуващите се кога се пият лекарства за кръвно следва да имат предвид и вида на медикамента, които им е предписан, както и да обсъдят ситуацията с лекуващия си лекар. Някои медикаменти, които се предписват от специалистите за контрол на кръвното налягане (например диуретиците), не е удачно да се приемат вечер. Диуретиците естествено водят до отделяне на излишните течности от тялото, до често уриниране и необходимост от често посещение на тоалетната. Ако приемате диуретиците си за високо кръвно вечер преди сън, ще ставате често през нощта, което ще повлияе отрицателно на качеството на съня ви, а това е свързано с недостатъци за здравето. Нещо повече – недостатъчният сън води до повишени нива на стреса и хормоните на стреса, а те от своя страна – до повишено кръвно налягане. Интересуващите се от проблема кога се пият лекарства за кръвно следва да съобразят и това – режима си на живот и самия медикамент и да обсъдят ситуацията с лекуващия лекар.

Ето кой вирус протича винаги с високо кръвно налягане

Въпреки риска да не съумявате да си доспите, ако приемате диуретиците си вечер, и повишените нива на стреса, свързани с това, д-р Барбара Робъртс, кардиолог и асоцииран клиничен професор по медицина, е на друго мнение. Тя счита, че дори този тип лекарства е редно да се пият преди сън, за да се намали риска от съдови инциденти през нощта. По нейните думи след 2-3 седмици диуретиците вече няма да имат толкова силно въздействие, че да будят пациента повече от 1-2 пъти през нощта, а едно-две кратки прекъсвания на съня не се очаквало да повлияят негативно на качеството му.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

За какво е подходящо да се пие чай от смрадлика

Това са трите най-полезни закуски за хора над 40 години

Тази мощна билка сваля холестерола и регулира кръвната захар

Какво да направим първо при силно сърцебиене?

За здрав стомах: 6 храни, които са натурална бомба от пробиотици

Този горски плод прочиства кръвта и балансира захарта в организма

Как да се храним при гъбична инфекция? Противогъбична диета

Предава ли се зависимостта към алкохол по генетичен път?

10 храни, които значително забавят стареенето

Лекари: Наистина ли всички болести започват в червата ни?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com