Кисело мляко и артрит - само с 1 кофичка на ден забравяте за болката!

4481
Кисело мляко и артрит - само с 1 кофичка на ден забравяте за болката!
Снимка: iStock

Американски учени открили, че редовното консумиране на кисело мляко спомага за ограничаване на хронични възпаления, предотвратявайки артрит, сърдечно-съдови усложнения, астма и затлъстяване. Изследването е проведено от Университета на Уисконсин, САЩ, и е публикувано в списанието Journal of Nutrition.

Д-р Руисонг Пей обяснява следното. Консумирането преди хранене на 230 мл нискомаслено кисело мляко е жизнеспособна стратегия за подобряване на метаболизма и спомага за ограничаване на рисковете за сърдечно-съдови и метаболитни заболявания. Като част от имунната система на тялото, възпалението е полезно, защото е първата линия на защита срещу болести и наранявания. Но то е вредно, когато възпалителният отговор продължава дълго време.

Противовъзпалителни лекарства – като ацетилсалицилова киселина, хидрокортизон, напроксен и преднизон, намаляват ефектите от хронично възпаление чрез заздравяване на чревната лигавица. Това означава, че лекарствата действат, за да предотвратят образуването на ендотоксини, които са възпалителни молекули, създадени от микробите в нашата храносмилателна система. Проблемът, предупреждават експертите, е, че някои лекарства имат множество неприятни и дори опасни странични ефекти.

В скорошно проучване били изследвани 120 жени в пре-менопауза (преходния период към менопаузата), 50% от които затлъстели, а останалите без такъв проблем. В продължение на девет седмици половината от участничките консумирали 350 мл нискомаслено кисело мляко всекидневно. Резултатите показват, че продължителното консумиране на кисело мляко може да има противовъзпалителен ефект в цялото тяло.

Учени: Едва ли предполагате, че тези симптоми издават артрит

Засега изследователите все още не са успели да открият кои съединения в киселото мляко обуславят противовъзпалителното му въздействие. Целта е да се идентифицират компонентите и след това да се получат доказателства при хора в подкрепа на механизма на действие в организма.

Но, така или иначе, може да се смята за установено категорично, че киселото мляко облекчава симптомите, свързани с възпаления в човешкия организъм при развитието на хронични заболявания.

Яденето на кисело мляко преди пържено ястие може да предпази организма от рисковете при високо съдържание на мазнини, казват експерти. Нещо повече, едно нискомаслено кисело мляко дневно облекчава артрита и подпомага лечението на астма.

Групата изследователи от Университета на Уисконсин-Медисън се надяват, че един ден киселото мляко ще стане „любимата храна“ на мнозина, която се консумира предимно на закуска и обяд - и така ще се намали приема на аналгетици като парацетамол и аспирин, които водят до вредни странични ефекти. Тайната на тази храна се крие в обстоятелството, че тя е в състояние да успокои симптомите, свързани с хронично възпаление, по време на което имунната система напада самия организъм.

Това е процес, който е свързан с появата на астма, артрит, възпалителни процеси в червата, затлъстяване, метаболитен синдром, коронарна болест на сърцето и други хронични патологии.

Лекар разказа по какво се познава, че страдате от ревматоидният артрит

За целите на проучването в Уисконсин група доброволци консумирали кисело мляко с тегло около 230 грама, преди да ядат типичната „английска закуска“ с колбаси, бекон, боб, яйца и препечен хляб, което е общо 900 калории. След хранене учените открили, че хората, които яли кисело мляко, имали по-ниско количество възпалителни маркери в сравнение с останалите.

Консумирането преди хранене на стандартната (на Запад) кофичка от 230 грама нискомаслено кисело мляко очевидно е жизнеспособна стратегия за подобряване на функционирането на метаболизма и за намаляване на рисковете от метаболитни и сърдечно-съдови усложнения. Научното изследване предоставя доказателства, че консумирането на кисело мляко действително намалява възпаленията в организма  - и следователно може да бъде третираноо като безопасна и дългосрочна алтернатива на аналгетичните лекарства при пациенти, страдащи от хронична болка.

Внимание! Статията е само за информация. Търсете винаги съветите на медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com