Кои билки помагат за ниско кръвно?

15988
Кои билки помагат за ниско кръвно?
Снимка: iStock

Обикновено разглеждаме хипертонията като проблем, а не хипотонията, тъй като високото кръвно налягане е сред най-честите причини за увреждания, усложнения и смъртност в световен мащаб. Този факт обаче не означава, че ниското кръвно налягане е безопасно или че не трябва да се търси лекарска помощ за диагностика и лечение  и при хипотония. Оказва се, че както високото, така и ниското кръвно налягане имат своите причини, рискове и последствия, които налагат своевременното прилагане на мерки и лечение, за да се избегнат тежките усложнения или риска за здравето и живота.

Причини за хипотония

Ниското кръвно налягане може да се дължи на десетки различи причини, част от които сериозни и представляващи опасност за здравето и живота, други – временни и незначителни, които не се нуждаят от лечение. Тежката хипотония може да бъде причинена от внезапна загуба на големи количества кръв, тежка инфекция, инфаркт или алергичен шок.

По-незначителни причини за спад в кръвното налягане могат да бъдат:

  • обезводняване,
  • висока температура на околната среда,
  • прием на определени медикаменти като диуретици, антидепресанти, болкоуспокояващи,
  • прекомерна консумация на алкохол,
  • строги диети,
  • рязко изправяне от легнало положение,
  • някои хронични заболявания и т.н. 

Кога ниското кръвно налягане е признак на коварно заболяване?

Рискове от хипотонията

Внезапното спадане на кръвното налягане е опасно поради различи причини – от риск от падане на улицата и всички опасности от това – удряне на лошо място, блъскане от автомобил, счупване на крайник и прочие до лишаване на тялото от кислород поради рязък спад на кръвното налягане, което може  да доведе до увреждане на сърцето, мозъка и други органи и изисква незабавна и спешна медицинска помощ.

Начини за въздействие на ниското кръвно налягане

Подобно на хипертонията и хипотонията подлежи на контрол и лечение, ако бъде диагностицирана правилно. Възможните начини за оказване на влияние при ниско кръвно налягане зависят от причините за него – ако се дължи на прием на определени медикаменти, те могат да бъдат заменени с други, които не водят до хипотония, ако се дължи на обезводняване, може да се противодейства с адекватен прием на течности, ако ниското кръвно се дължи на заболяване, то се лекува причината за него и т.н.

Един от най-безобидните начини да окажете въздействие върху ниското кръвно налягане и да го повишите до нормални граници е приемът на билки. Различни билки за ниско кръвно налягане са естествен и безвреден метод за контрол над хипотонията.

Билки за ниско кръвно

1.       Босилек

Билката е позната още като свещен босилек. Тя е ценен източник  на витамин С, калий и магнезий, които помагат при лечението на хипотония и са полезни за поддържане на адекватно кръвно налягане. 5-6 листа от билката сутрин преди закуска са естествен начин за поддържане на кръвното налягане в нормални граници.

2.       Канела

Сладката подправка е сладък и естествен начин на окажете влияние на кръвното налягане и да го поддържате в нормални граници. Установено е, че канелата е ефективна при регулиране както на систоличното, така и на диастоличното кръвно налягане, когато те станат необичайно високи или пък драстично ниски. Съдържа калий и магнезий, които са от ключово значение за поддържане на нормално кръвно налягане.

Как да повишим ниското кръвно налягане: 5 ефективни начина

3.       Астрагал

Китайска билка, използвана за медицински цели от векове, популярна с противовъзпалителните си свойства и антиейдж ефекта си. Билката подобрява сърдечната функция чрез разширяване на кръвоносните съдове и ефективно помага при хипотония.

4.       Лавандула

Лавандулата съдържа камфор и други етерични масла, които доказано помагат за контрол на ниското кръвно налягане при осъществяване на лечение с помощта на ароматерапията.

5.       Розмарин

Билката е сред най-мощните домашни средства за повишаване на кръвното налягане, приложена локално или при вътрешен прием. Камфорът стимулира дихателната система и подпомага кръвообращението, с което съдейства за повишаване на кръвното налягане и задържането му в нормални и здравословни граници.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Кои витамини са задължителни за жените над 60 г.?

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com