Как да повишим ниското кръвно налягане: 5 ефективни начина

46367
Как да повишим ниското кръвно налягане: 5 ефективни начина
Снимка: iStock

Ниското кръвно налягане, известно също като хипотония, може да доведе до замаяност, припадък и общо чувство на слабост. За щастие, има ефективни начини за повишаване на ниското кръвно налягане и подобряване на общото благосъстояние.

Останете хидратирани

Дехидратацията може да допринесе за ниско кръвно налягане. Осигуряването на адекватна хидратация помага за поддържане на здравословен обем на кръвта и подпомага правилното кръвообращение. Стремете се да пиете много вода през целия ден, особено в горещо време или след физическа активност.

Увеличете приема на сол

Натрият помага за задържането на вода в организма, което може да допринесе за повишаване на кръвното налягане. Въпреки че прекомерната консумация на сол не се препоръчва поради потенциалното ѝ въздействие върху здравето на сърцето, добавянето на умерено количество сол към диетата ви може да бъде полезно за хората с ниско кръвно налягане. Консултирайте се с Вашия лекар, за да определите подходящото количество за Вашите индивидуални нужди.

Високо кръвно: 3-те най-добри напитки за хипертониците

Яжте малки и чести хранения

Голямото хранене може да доведе до временно понижаване на кръвното налягане, тъй като кръвта се насочва за подпомагане на храносмилането. Избирайте по-малки, добре балансирани хранения през деня, за да предотвратите значителен спад на кръвното налягане след хранене. Включете в диетата си сложни въглехидрати, постни протеини и здравословни мазнини, за да поддържате стабилни нива на кръвната захар.

Занимавайте се с физическа активност

Редовните физически упражнения могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и регулиране на кръвното налягане. Фокусирайте се върху дейности с ниска степен на въздействие, като ходене, плуване или лека йога, тъй като интензивните тренировки могат допълнително да понижат кръвното налягане. Постепенно увеличавайте интензивността и продължителността на упражненията, като следите реакцията на тялото си.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Компресивни чорапи

Носенето на компресиращи чорапи може да помогне за предотвратяване на събирането на кръв в краката и стъпалата, което може да допринесе за ниско кръвно налягане. Тези чорапи оказват лек натиск, който спомага за притока на кръв към горната част на тялото и жизненоважните органи, което помага за поддържане на стабилно ниво на кръвното налягане.

Важно е да се отбележи, че тези методи трябва да се възприемат под ръководството на медицински специалист, тъй като индивидуалните реакции към тези стратегии могат да варират. Ако изпитвате постоянни симптоми на ниско кръвно налягане, консултирайте се с лекар, за да се изключат всякакви основни медицински състояния и да получите индивидуални препоръки.

В допълнение към тези методи практикуването на техники за намаляване на стреса, като дълбоко дишане, медитация и достатъчен сън, може да повлияе положително на нивата на кръвното налягане. Промените в начина на живот, като например избягването на прекомерна консумация на алкохол и това да не се изправяте прекалено бързо, също могат да помогнат за предотвратяване на внезапни спадове на кръвното налягане.

Повишаването на ниското кръвно налягане изисква цялостен подход, който включва както корекции в начина на живот, така и медицински съвети. Като направите тези промени и работите в тясно сътрудничество с Вашия доставчик на здравни услуги, можете ефективно да се справите с ниското кръвно налягане и да се радвате на по-здравословен и енергичен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com