Кои билки вършат чудеса за проблеми с колит и гастрит?

6716
Кои билки вършат чудеса за проблеми с колит и гастрит?
Снимка: Pixabay

Според Националния център за биотехнологична информация една от най-разпространените хипотези за произхода на хроничният гастрит и улцерозният колит е свързаната с вирусни инфекции. Увеличената секреция на стомашна киселина, която притеснява пациентите с язва, може да бъде следствие от вирусна намеса във функцията на еферентния нерв. 

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха, което може да бъде причинено от бактерии, вируси или от прекомерна употреба на определени храни или алкохол. Колитът пък е възпаление, което засяга предимно дебелото черво.

Независимо от причините, водещи до хронични проблеми, свързани с храносмилателния тракт като колит и гастрит, можем да изпитаме облекчение, ако знаем кои билки за колит и гастрит ще ни помогнат най-бързо и как да се възползваме от благоприятното им за здравето въздействие.

Съкровищницата на природата: 10-те най-полезни диворастящи билки

Симптоми на колит и гастрит

Преди да ви срещнем с най-полезните за пациентите с колит и гастрит билки, е редно да се запитате имате ли изобщо някое от тези две заболявания. Естествено лекарският преглед е най-добият начин да се постави диагноза, но и симптомите могат да ви ориентират дали има вероятност да страдате от колит и гастрит. Оказва се, че много пациенти сами са си поставили диагноза колит, без да знаят какви са симптомите и без да имат нито един симптом, характерен за колит, но оправдават стомашния си дискомфорт с него.

Подобно поведение на пациентите е опасно за собственото им здраве, защото нито търсят истинската причина за стомашните проблеми, нито предприемат лечение. Това поражда рискове заболявания, които подлежат на лечение, диагностицирани в ранен етап, да бъдат оставени да се развиват до степен, при която се превръщат в нелечими.

Симптоми на гастрит

Оплакванията са нехарактерни и неспецифични, срещат се не само при гастрит, но и при редица други заболявания. Сред тях са гадене, повръщане, хълцане, усещане за парене, подут корем. Не всяка болка и дискомфорт в горната част на корема означават гастрит. Гастроскопия може да отхвърли или докаже заболяването. 

Симптоми на колит

Сред симптомите на хроничния колит са редуване на диария и запек, подуване на корема и болезнени позиви за изхождане, слуз с кръв в изпражненията и т.н.

Ако подозирате, че имате колит или гастрит, може да се обърнете към вашия лекар за диагностика и лечение. Ако имате поставена диагноза, може да потърсите билки за колит и гастрит, които имат доказана ефективност и наистина помагат на пациентите.

Тези билки за колит и гастрит са в помощ на пациента

Лечението с билки не е магия, а наука. Много преди появата на съвременните медицина и фармация древният човек е намирал облекчение за свои страдания и болежки в билките и тревите. От незапомнени времена за колит се приемат следните билки:

  • Алое вера – има противовъзпалителни свойства и може да осигури терапевтичен ефект при пациенти с хроничен колит. Проучване от 2014 година доказва, че приемът на тази билка увеличава шанса за постигане на ремисия при болните. 30% от пациентите, приемали алое вера, са имали клинична ремисия, а само 7% от пациентите, които не са приемали алое вера, са постигнали такава.
  • Куркума – тази подправка съдържа куркумин, популярен с противовъзпалителните си свойства. Изследване от 2020 година доказва, че комбинирането на традиционно лечение на колит с прием на куркума увеличава многократно положителните резултати за пациента.
  • Джинджифилът е известен с противовъзпалителни и антиспазматични въздействия. Проведените многобройни проучвания за ефектите на джинджифила при колит сочат красноречиво ползите от приема на тази билка за страдащите пациенти.
  • Босвелия – притежава мощен противовъзпалителен ефект. От растението се произвежда индийският тамян, така че намира широко приложение в бита на хората. Счита се за лечебна и цяр при тежки заболявания като рак на гърдата, астма, ревматоиден артрит, възпалителни заболявания на червата и т.н.

Съкровищницата на природата: 10-те най-полезни диворастящи билки

Сред най-често препоръчваните билки за гастрит са:

  • Астрагал – познат в традиционната китайска медицина от хиляди години, астрагалът е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, помага за  предотвратяване на настинки и инфекции на горните дихателни пътища, за понижаване на кръвното налягане и лечение на диабет, понижава нивата на холестерола и подобрява сърдечната функция. Астрагалът е безценен за страдащите от гастрит.
  • Куркума, която въздейства положително на цялостното стомашно-чревно здраве, тъй като  притежава мощни противовъзпалителни свойства.
  • Канела – сладката ароматна подправка може да подпомогне производството на храносмилателни ензими, с което работи за намаляване на подуването, газовете и елиминиране на лошото храносмилане. Канелата притежава мощни антимикробни свойства, които съдействат за подобряване на микробиома на червата.
  • Мента – изследване от 2019 г. в BMC Complementary Medicine and Therapies сочи маслото от мента като ефективно средство за намаляване на маркерите на възпаление на червата при хора със синдром на раздразнените черва. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com