Кои храни дразнят най-много стомаха - не ги яжте вечер

6995
Кои храни дразнят най-много стомаха - не ги яжте вечер
Снимка: iStock

Сорбитол и изкуствени подсладители

Това, че дадена храна или напитка е без захар, не означава, че е по-здравословна от останалите – вероятно е точно обратното. Сладките и лакомствата, които съдържат съставка, наречена сорбитол, захарен алкохол, са опасни за стомаха: тялото ни ги усвоява бавно, което може да причини диария, повишено образуване на газове и подуване на корема. Според лекарите е по-добре да хапнете чаена лъжичка захар, отколкото сладко със сорбитол или подобен заместител.

Газирани напитки

Повечето от тях са буквално пренаситени със сладост и дори една чаша може да предизвика истински инсулинов пик. Но газираните сладки напитки също са вредни за здравето на стомаха и червата: въглеродният диоксид дразни лигавицата, а това води до стомашно-чревно разстройство с оригване и рефлукс.

Плодови сокове

Соковете, дори и прясно изцедени, не са важна алтернатива на газираните напитки. Те са с много високо съдържание на захар и без фибри, което не само помага да се контролира скоростта на усвояване на захарта в кръвта, но също така е необходимо за здравето на червата. Вместо сокове, яжте пресни плодове и зеленчуци – много по-здравословни са.

Най-полезните храни за стомаха

Кафе напитки

Трябва да избягвате кафето, ако имате киселинен рефлукс. Но дори ако храносмилането ви е наред, въздържайте се от пиене на подсладени напитки с кафе: те са пренаситени със захар и могат да се конкурират с мазнината по отношение на калориите.

Червено месо

Червеното месо носи висок риск от рак на дебелото черво. Яжте червено месо не повече от два пъти седмично и не забравяйте да го „балансирате“ с порция зеленчуци.

Дълбоко пържени ястия

Колкото по-пържена е храната като картофи, пиле или дори риба - толкова повече усилия трябва на организма, за да я смила.

Избягвайте тези храни при проблеми със стомаха!

Продукти с ниско съдържание на мазнини

Колкото по-малко мазнини, толкова по-добре? Без значение какви. Ако не получаваме достатъчно здравословни мазнини – от млечни продукти, здравословни меса и риба, ядки, семена и растителни масла – толкова по-вероятно е да ги получим от храни с високо съдържание на захар или нездравословни мазнини.

Боб и ядки

Ядките са необходими за здравето на сърцето ни, а бобът е източник на ценни фибри, необходими за функционирането на червата. Но прекомерната консумация на тези продукти води до прекомерно образуване на газове, което може да повлияе неблагоприятно на здравето на стомашно-чревния тракт.

Ябълки

Друг много полезен продукт, с който все пак е важно да знаете мярката. Първо, ябълките трябва да се ядат строго след хранене, в никакъв случай на празен стомах: киселината, която е в изобилие в тези плодове, може да разяде лигавицата. И, второ, фруктозата, която също е богата на ябълки, допринася за подуване на корема - не е най-приятното усещане!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 март /валутен калкулатор/

Зодиите, които имат лошия навик да предават - много внимавайте с тях!

Какво е бърнаут? 22 признака, че сте изправени пред него и как да се възстановите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com