Избягвайте тези храни при проблеми със стомаха!

15472
Избягвайте тези храни при проблеми със стомаха!
Снимка: iStock

Някои хора се отнасят към тялото си като към ферари, а други като към таратайка. На ферари се дават здравословни храни с разнообразие от въглехидрати, мазнини, протеини, вода, соли, витамини, фибри. Ако имате липса на някое от тези вещества, това е проблем.
Тялото ви ще функционира правилно, ако му давате подходящото гориво. Ако страдате от проблеми със стомаха, включително гадене и подуване, явно не се храните здравословно. Ето кои храни трябва да избягвате при проблеми със стомаха.

Млечни продукти

Млечните храни може да са трудни за храносмилане, главно поради лактозата, захарта, които се съдържат в млякото и другите продукти от рода. Когато лактозата не се усвоява добре (като при хора с непоносимост към лактоза), се появяват проблеми като газове и подуване. Ако прекалявате с консумацията на лактоза, тя отива в дебелото черво, а това води до тежка диария. Ако все пак не може да се лишите от млечни продукти, избирайте кисело мляко и твърдо сирене, защото те не съдържат лактоза. 

Кисели храни

Доматеният сок, цитрусовите плодове (лимони, портокали, грейпфрут) са кисели и може да дразнят стомашната лигавица, което води до проблеми с храносмилането. Много хора не осъзнават, че газираните напитки също съдържат киселини. Ако стомахът ви е разстроен, избягвайте кисели храни и напитки.

Храните, които може да се ядат на празен стомах и няма да навредят на здравето ви

Мазни храни

Мазните храни стимулират контракциите в храносмилателния тракт, което може да забави изпразването на стомаха и да доведе до запек, или да ускори движението, което причинява диария. Това зависи от вида мазнини и дали вашият организъм е предразположен към запек или диария. Ако страдате от лошо храносмилане, включете в менюто си храни с ниско съдържание на мазнини. Яжте малки порции, разпределени през целия ден, което може да окаже по-малък натиск върху стомаха ви. Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини като масло, сладолед, червено месо, сирене.

Пържени храни

Проблемът с пържените храни е като с мазните - могат да се придвижват, без да са усвоени, през тялото твърде бързо, което води до диария или да останат дълго време в храносмилателния тракт, което ви кара да се чувствате подути. Много пържени храни са бедни на фибри и изискват по-дълго време да бъдат усвоени. Ако имате стомашни проблеми, избягвайте пържени храни. 

7 стъпки към здрав стомах

Обработени храни

Ако имате запек, изключете от менюто си преработени храни, защото те нямат фибри, които регулират движението на червата. Освен това тези храни съдържат консерванти и изкуствени калории, затова хора с алергии или чувствителен стомах ще страдат най-много от тях. Обърнете внимание, че някои пакетирани храни също съдържат лактоза, което води до газове и дискомфорт.

Изкуствени подсладители

Изкуственият подсладител, който може би най-често се свързва с храносмилателни проблеми, е сорбитолът. Представлява трудно смилаема захар, която се среща естествено и в някои плодове, сред които сини сливи, ябълки, круши. Използва се за подслаждане на дъвки и диетични храни. След като сорбитолът достигне дебелото черво, той често причинява газове, подуване на корема и диария. Четете внимателно етикетите на храните и избягвайте този продукт.  

Алкохол

Ако не се чувствате комфортно, последното нещо, което трябва да правите е да пиете алкохол. Алкохолът със сигурност ще влоши положението, защото е токсичен за стомашната лигавица и уврежда дейността на черния дроб. Прекалената консумация на алкохол причинява проблеми с храносмилането, както и много други здравословни проблеми.

Най-полезните храни за стомаха

Кофеин

Кофеинът стимулира подвижността на стомашно-чревния тракт, което води до по-бързо движение на съдържанието. Това обикновено причинява диария. Ако вече страдате от диария, кофеинът ще влоши стомашните ви проблеми. 

Много сол и захар

На организма ви му е трудно да смила храни, които са супер сладки или супер солени - предпочита умереността. Когато сте неразположени, предпочитайте храни, които се смилат лесно. 

Развалена храна

Много храни, които се съхраняват в хладилник, могат да се развалят - яйца, млечни продукти, месо. Избягвайте също и сурово месо поради опасност от салмонела или Ешерихия коли. Консумацията на развалена храна причинява стомашни проблеми или влошава вече съществуващите такива, сред които диария и повръщане. Внимавайте за симптоми като хранително отравяне - мускулни болки, умора, коремни крампи. Хранителното отравяне може да е и опасно за живота ви.

Люта храна

Избягвайте люта храна или такава с много подправки. Ако имате стомашни проблеми, предпочитайте храна без овкусители, защото те дразнят най-много стомаха.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com