Кои са най-лесните за смилане храни

26669
Кои са най-лесните за смилане храни
Снимка: iStock

Фибрите са важна част от балансираната диета. Има много ползи за здравето, като подпомагане на регулирането на теглото, подпомагане на храносмилането и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Въпреки ползите от фибрите, диета с високо съдържание на фибри не се препоръчва за всеки.

Фибрите са обемисти, което ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време. Разтворимите фибри могат дори да забавят храносмилането, което води до забавено изпразване на стомаха. Това може да доведе до симптоми като газове и подуване на корема.

Може да се препоръча диета с ниско съдържание на фибри за намаляване на определени симптоми и състояния, свързани с храносмилането. Храните с ниско съдържание на фибри обикновено са лесни за смилане, така че изборът на следните храни може да ви помогне да се почувствате по-добре.

10 лесни за смилане храни

  • Бял ориз

Белият ориз е добре известен с това, че е лесно смилаема храна. Има ниско съдържание на мазнини и фибри, което го прави лесен за стомаха.

Много спортисти предпочитат бял ориз вместо кафяв ориз, защото не е свързан с никакви стомашно-чревни проблеми. Всъщност белият ориз се счита за „безопасно нишесте“ за спортисти, защото е лесен източник на въглехидрати за бърза енергия.

Има ли лактоза в киселото мляко?

За да смилате белия ориз още по-лесно, яжте го самостоятелно или в комбинация с други храни с ниско съдържание на мазнини. Някои храни с високо съдържание на мазнини, като растителни масла, отнемат повече време за храносмилане и могат да причинят дискомфорт.

  • Банани

Зрелите банани са чудесен плод, който е лесен за смилане от много хора. Докато някои плодове са с високо съдържание на фибри, бананите съдържат само умерено количество фибри.

Бананите също се свързват с подобрения както при запек, така и при диария, така че хората с различни храносмилателни проблеми могат да изпитат облекчение, когато включат банани в диетата си.

Готвенето на бананите ги прави още по-лесни за смилане, тъй като готвенето на храната може да направи някои хранителни вещества по-достъпни за усвояване.

Уверете се, че вашите банани са достатъчно узрели за консумация, тъй като неузрелите ще бъдат по-трудни за смилане.

  • Сладки картофи

Варените картофи от всички сортове са примери за лесни за смилане храни. Сладките картофи са особено нежни за храносмилателния тракт, тъй като се състоят предимно от неразтворими фибри, които ускоряват храносмилането и насърчават редовността.

За да направите картофите още по-лесно смилаеми, отстранете обелките и намачкайте вътрешността на картофите. Премахването на обелките на картофите намалява съдържанието на фибри, а пасирането им улеснява храносмилането.

  • Ябълково пюре

Меки храни като ябълково пюре се препоръчват при някои състояния като гастропареза. Ябълковото пюре е чудесен източник на витамин С.

Въпреки че е направено от ябълки, ябълковото пюре е с ниско съдържание на фибри. Консервираните, варени или преработени плодове обикновено са с по-ниско съдържание на фибри и следователно по-лесно смилаеми.

Подобно на зрелите банани, ябълковото пюре може да помогне за облекчаване както на запек, така и на диария. Това е любима храна за успокояване на различни стомашни заболявания.

  • Бял хляб

Подобно на белия ориз, обикновеният бял хляб е по-лесен за смилане от пълнозърнестите хлябове като пшеничния хляб. Това е така, защото белият хляб е с по-малко фибри от другите печени продукти.

Тъй като белият хляб е основна храна в килера в много домакинства, вероятно вече имате тази храна в кухнята си. Комбинирайте с нискомаслени гарнитури за лесен за смилане сандвич за обяд или вечеря или опитайте обикновен тост за закуска.

Освен че е лесен за стомаха, белият хляб обикновено е обогатен с хранителни вещества, включително фолиева киселина, витамини от група В, витамин D3 и др.

  • Кисело мляко

Много модели на хранене позволяват киселото мляко като здравословна закуска или лека закуска. Киселото мляко се свързва със стомашно-чревното здраве, управлението на теглото и плътността на хранителните вещества.

Ако следвате диета с ниско съдържание на фибри, киселото мляко е отличен избор, тъй като не съдържа фибри. Въпреки това, той все още е добър източник на протеини, мазнини, витамини и минерали.

Хората с непоносимост или алергия към млечни продукти трябва да избягват кисело мляко, приготвено с мляко. Немлечните алтернативи на киселото мляко може да са подходящи, въпреки че хранителните данни варират в зависимост от съставките.

  • Пъпеш и диня

Докато някои плодове могат да причинят храносмилателен дистрес, други са известни с това, че са особено лесни за смилане. Пъпешите и динята, са страхотни примери.

Различни видове ориз и техните ползи

Това, което прави пъпешите лесни за смилане, е, че са съставени почти изцяло от вода, което ги прави почти без фибри.

Динята също е отличен източник на хранителни вещества като витамин С, витамин А, мед, биотин и др.

  • Овесена каша

Овесените ядки са зърнени храни с високо съдържание на протеини. Някои видове овесени ядки са отличен източник на фибри. Инстантният овес обаче съдържа най-малко фибри от всички сортове овес, което ги прави по-лесни за смилане.

Изберете овесени ядки, които са обикновени без добавени аромати или захари за бърза и проста закуска. Комбинирайте с други лесни за смилане храни като зрял банан и ябълково пюре за ястия, които са лесни за храносмилателния тракт, но са пълни с хранителни вещества.

  • Пилешко и пуешко

Животински протеини като пилешки гърди и пуешко са естествено без фибри, така че могат да бъдат лесни за смилане. Хората, които имат проблеми с храносмилането, трябва да консумират постни животински протеини като пилешки и пуешки гърди вместо по-мазни варианти като някои парчета червено месо. Източниците на протеини, които са с по-малко мазнини, са по-лесно смилаеми.

Приемането на диета с по-ниско или по-високо съдържание на фибри може да помогне за подпомагане на храносмилането. Лесните за смилане храни обикновено са с по-ниско съдържание на фибри, но това все пак е важна част от балансираната диета.

Други навици, които могат да помогнат за стимулиране на храносмилането, включват пиене на повече вода, редовни упражнения, достатъчно сън и намаляване на нивата на стрес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com