Кои са най-полезните ядки за мозъка ?

8226
Кои са най-полезните ядки за мозъка ?
Снимка: iStock

Почти всички видове ядки и семена са полезни за мозъка (фъстъци, лешници, кашу, бадеми, пекан, тиквени семки, слънчогледови семки), но лидерът все още е орехът. Дори формата му говори за това. Орехът съдържа омега-6 и омега-3 мастни киселини, както и фолиева киселина, витамини Е и В6.

Този набор от хранителни вещества насърчава ясното мислене. Освен това орехите са отличен източник на магнезий, който има съдоразширяващи и диуретични свойства. Затова орехите се използват като средство за понижаване на кръвното налягане. Опитайте се да ядете около 5 ядки на ден.

Състав и калории

Орехът - източник на протеини, фибри, малко количество въглехидрати. Продуктът е богат на ценни растителни мазнини: омега-3 и омега-6. Тези вещества са необходими за нормалното функциониране на целия организъм. Предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали и забавят процеса на стареене. За да затворите дневната норма на омега-3, трябва да ядете три нуклеоли на ден - това е само 180 kcal.

Съставът на орехите включва витамини А, Е, В, С, К. От минералите в продукта има много цинк, йод, желязо, селен. Има също манган, магнезий и фосфор.

5-те най-здравословни ядки

Какви са ползите от орехите?

Разбира се, ядките не са панацея за всички болести, но могат да бъдат полезни за поддържане на здравето на тялото. Ето някои изследвания, проведени от учени.

Здраве за мозъка

Омега-3 мастните киселини, йодът и селенът в състава на продукта подобряват паметта и концентрацията. Но това не е всичко. Съвременни изследвания показват, че средиземноморската диета с ядки в диетата намалява риска от развитие на деменция.

Ползите от орехите за организма са неоспорими, ако се консумират умерено. Но хората, които консумират повече от 9 броя на ден, могат да получат странични ефекти:

Храносмилателни проблеми. Излишъкът от продукта причинява гадене, повръщане, подуване на корема и диария. Това се дължи на високото съдържание на масла и афлатоксини, вещества, открити в замърсените ядки. При обостряне на заболявания на храносмилателния тракт не се препоръчва да ги ядете.

Алергични реакции. Орехите са богати на растителни протеини. Във високи концентрации предизвиква алергии при децата. До три години могат да им се дават не повече от две нуклеоли на седмица.

Ако сте над 40 години, яжте тези ядки - мозъкът и сърцето ви ще работят като часовник

Качване на тегло. Хората със затлъстяване и склонност към наднормено тегло не трябва да ядат много ядки поради тяхното съдържание на калории. Максимум - 100 г, или 4-5 ядра на ден.

Хората с алергии към ядки трябва да бъдат внимателни. Реакция може да възникне дори на техните следи (1-2 g) в храната. След това ще забележите обрив, подуване, а в тежки случаи настъпва анафилактичен шок.

За да са полезни орехите, те трябва да се съхраняват правилно. Оптималната температура е до +15 C, мястото трябва да е сухо и тъмно. В противен случай ще има мухъл. Орехите се консумират най-добре сурови. Те запазват всички полезни хранителни вещества. Можете да ги консумирате самостоятелно или да ги добавяте към десерти, салати и други ястия нарязани.

Друг вариант е да си направите здравословен намазка от ситно смлени ядки и сушени плодове. Напълнете ги с мед и яжте по 2-3 чаени лъжички на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com