5-те най-здравословни ядки

7354
5-те най-здравословни ядки
Снимка: Pavel Kalenik / Unsplash

Ядките са отлична храна за здравето на сърцето, помагат за контролиране на теглото и запазват когнитивната функция.

Най-здравословните ядки

1. Бадем

Бадемите имат в състава си много полезни мазнини, които намаляват лошия холестерол и ограничават опасността от развитие на болести на сърцето. Продукт с нисък гликемичен индекс - следователно добър вариант за закуска за хора с диабет. Ядката е богата и на витамин Е и антиоксиданти, които предпазват кожата от преждевременно стареене.

2. Кашу

Въпреки че са относително висококалорични, кашуто помага при регулиране на теглото заради многото протеини и фибри. Човек се чувства сит в продължение на няколко часа. А минералите – магнезий, фосфор и мед – укрепват зъбния емайл и костите. Ядките са богати на цинк, който е много важен за здравето на очите.

3. Лешник

Лешниците имат в състава си витамин Е, антиоксиданти, които са отлични за защита на мозъка от окислително увреждане и намаляват риска от деменция. Ядките са богати на диетични фибри, които не позволяват да страдате от запек. Лешниците имат рекордно съдържание на магнезий, който подобрява когнитивните способности и нормализира съня.

7 невероятни ползи от яденето на овесени ядки

4. Кедрови ядки

Кедърът е с високо съдържание на фосфор и калций. Както и цинкът, и витамин Е - те са отговорни за обновяването на клетките и защитните функции на тялото.

5. Орехи

Тези ядки се състоят от 65% мазнини и то предимно здравословни. Есенциална омега-3, свежда до минимум риска от сърдечни и съдови заболявания, помага за справяне с възпалителни процеси. Високото съдържание на витамин Е намалява тревожността и подобрява умствената дейност.

Как се чупят ядки?

1. Орехотрошачка

Най-очевидният и традиционен инструмент за чупене на ядки. Това е устройство с два метални лоста, които натискат черупката и я отварят. Може да се намери в повечето магазини за кухненски консумативи или онлайн магазини.

Какво ще се случи, ако ядем прекалено много ЯДКИ

2. Чук

Ако нямате трошачка, можете да използвате чук. Поставете ядката върху твърда, равна повърхност и ударете черупката здраво, но внимателно. Не прекалявайте, в противен случай черупката ще се счупи на малки парченца и ще повреди сърцевината.

3. Клещи

Друг инструмент, който може да се използва за разделяне. Захванете черупката с клещи и натиснете, докато се спука. Това е добра алтернатива на по-малките трошачки за ядки като лешници.

4. Вряща вода

При някои видове ядки, като бадемите, черупките се напукват по-лесно чрез накисване във вряща вода. Поставете плодовете в купа и ги залейте с вряла вода. Необходими са 10-15 минути, за да омекне черупката. Сега може лесно да се отстрани с клещи.

5. Замразяване

Друг начин да разбиете черупката е да я замразите. Поставете ядките в херметически затворена найлонова торбичка и замразете за няколко часа.След това извадете и използвайте чука, за да счупите черупката. По време на процеса на замразяване влагата в ядката се разширява, което улеснява напукването на черупката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 заболявания, при които умората е основен симптом

Кое повишава повече захарта - черешите или ягодите?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com