Кой са най-полезните ЯДКИ за кожата ни

7136
Кой са най-полезните ЯДКИ за кожата ни
Снимка: ExplorerBob/Pixabay

Ядките са една от суперхраните, които ни снабдяват с редица витамини и минерали, полезни хранителни вещества и енергия. Задължително трябва да присъстват в нашето здравословно меню, но в адекватни количества, тъй като са и доста калорични. Но всички ядки ли са полезни за нашата кожа? Всъщност, като такива специалистите определят кашуто, фъстъците и лешниците, но те не са единствените, грижещи се за красотата ни. Нека видим от кои други ядки можем да извлечем освен здравословна, но и естетическа полза. 

Орехи

Орехите са предпочитани по нашите ширини и биват добавяни към редица ястия и десерти. Те са и едни от най-полезните ядки за нашето здраве и красива кожа. В състава си имат омега-3 мастни киселини, витамини от група В, имат противовъзпалително и подхранващо кожата действие. Орехите се грижат за еластичността, овлажняването и доброто здраве на нашата кожа.

Ето за какво помагат фъстъците и орехите

Ежедневната консумация на фъстци и орехи повишава честотата на мозъчните ритми, свързани с познавателните процеси. Изследователи прави...

Бадеми

Кой не обича бадеми? А ако те имат и редица здравословни ползи за нас – дайте ги насам. Полезни поради важните мастни киселини, протеини и витамини в състава си, те осигуряват на организма ни най-вече витамин Е, който е мощен антиоксидант. Благодарение на него кожата ни е здрава, подхранена, предпазена от екземи, акне и пигментни петна, както и от свободните радикали.

Бразилски орехи

Бразилският орех е може би не толкова популярен у нас, колкото би трябвало, но това не променя ползите от него. Той е богат на омега-3 мастни киселини и селен – важен минерал, спомагащ за добра еластичност и борбата с акне и пъпки. Селенът е мощен антиоксидант с противовъзпалително действие, който се бори със свободните радикали, които ускоряват процесите на стареене. Той спомага и за синтеза на глутатион, който е известен с положителното си влияние върху естетическия вид на кожата.
С бразилските орехи обаче трябва да внимаваме и да хапваме най-много по 3-4 ядки наведнъж, тъй като в прекомерени количества може да са токсични.

Ето защо е важно да хапваме орехи по-често

Орехите, ядките с форма на мозък, са популярни с факта, че подобряват паметта и мозъчната функция. Когато става въпрос за консумация н...

Шамфъстък

Шамфъстъкът също е полезен за вида на кожата, като я подхранва и участва в процесите срещу забавяне на стареенето. Витамин Е и други важни антиоксиданти са част от състава му. Консумацията на този вид ядка може да намали риска от развитието на ракови образувания и има защитен ефект от вредните слънчеви лъчи.

Тиквени семки

Тиквените семки са много удачен вариант за хапване по време на разходки или разговори с приятелки. Така същевременно ще приемате полезни вещества и ще се грижите за красотата на кожата си. Те съдържат фосфор, желязо, магнезий, манган, цинк, протеини и полиненаситени мастни киселини, както и мощният витамин Е. Тиквените семки влияят благоприятно и върху имунната ни система и косата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Топ 3 на най-непредвидимите зодии в зодиака

Защо да се отървете от токсичната връзка е добре за вас?

Компрес от лук помага за болки в петите

Тези зодии се превръщат в най-добрите съпруги - вижте кои са те

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Какво да правим при предозиране с магнезий

9 цитрусови плода, които заслужават място във вашия хладилник

4 начина да привлечете мъж Рак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com