Коя е най-добрата порода кокошки за яйца?

58522
Коя е най-добрата порода кокошки за яйца?
Снимка: Istock

Ако сте си поставили за цел да осигурите по-пълноценно и полезно за здравето меню, не пропускайте яйцата. Особено пресните домашни яйца, които безспорно са по-добрият избор от купешките. Но как да ги осигурим на трапезата си? Единственият начин да бъдете сигурни, че яйцата, които консумирате, са пресни и с отлично качество, е да отглеждате сами кокошки. Това съвсем естествено поражда два други въпроса – коя е най-добрата порода кокошки за яйца и как да се грижим за носачките, за да се радваме на вкусната придобивка всеки ден, както и да се възползваме от благотворното ѝ влияние върху здравето.

Защо са полезни яйцата?

Противно на онова, което на-често сте чували – че пациентите с висок холестерол следва да не консумират яйца, те се оказват изключително полезни и ползите многократно надхвърлят риска. Ползите от консумацията на яйца са:

Лекар разкри защо ТРЯБВА да ядете яйца вечер

-          Доставят на тялото ценни протеини, а те са от ключово значение за здравето и красотата, както и за тънката талия – спомнете си, че едни от най-ефективните диети се опират на повишена консумация на белтъчини за сметка на въглехидратите, както и че спортуващите консумират белтъчини усилено, за да изградят и съхранят мускулната маса.

-          Противно на разпространеното мнение, че страдащите от висок холестерол следва да не консумират яйца, се оказва, че те даже могат да намалят нивата на триглицеридите в кръвта и да увеличат нивата на добрия холестерол, който път играе активна роля в извеждането на лошия извън тялото. Така яйцата всъщност ви лекуват, а не ви вредят. Естествено, че не трябва да прекалявате или поне с жълтъците, но яйце на ден е полезно за холестерола, а не вредно. То ви предпазва от съдови инциденти – сочи проучване по темата в Китай, като намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с цели 30%.

-          Богати на антиоксиданти, фосфор, селен, както и на някои витамини от група В, яйцата ви помагат да останете в добро здраве.

-          Ежедневният прием на яйца е полезен за страдащите от диабет.

-          Яйцата са диетични и ви помагат да постигнете стройната фигура, за която мечтаете, а тя е и път към здравето – знаем за рисковете от наднорменото тегло, нали?

-          Яйцата са полезни и за зрението. Антиоксидантът лутеин в тях ви предпазват от очни заболявания като катаракта и свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Как обаче да сме сигурни, че яйцата, които поставяме на трапезата са пресни? Като ги донесем директно от полога в кухнята. Във връзка с това вижте коя е най-добрата порода кокошки за яйца.

Как да разберем дали яйцето е развалено?

Коя е най-добрата порода кокошки за яйца?

Кокошките носачки се отличават обикновено със средните си размери, ранното съзряване и с това, че снасят значително повече яйца от останалите особено ако се грижите добре за тях и увеличите часовете светлина изкуствено. Опитните фермери споделят, че външният вид на носачките няма значение – напротив – колкото по-невзрачни са те, толкова повече снасят оказва се.

Имайте предвид обаче, че следва да сменяте носачките с млади пилета на всеки 2-3 до 4 години, ако искате да се радвате на пресни яйца всеки ден. Остарявайки, кокошките снасят все по-малко, като се снижава и качеството на яйцата им. Следва да се знае и че има кокошки, подходящи за отглеждане в задния двор на къщата, както и такива, които са предназначени за бизнеса. Отглеждането им не е трудно или скъпо и е подходящо и за начинаещи, а сред породите, които препоръчват експертите, са:

  • Белият Легхорн - най-известната порода, която се отличава с ранно съзряване и яйца, които в началото са малки, но с правилното хранене увеличават бързо драстично размера си. Цветът им е бял, както подсказва и името.
  • Холандски кокошки – ще ги познаете по оранжевия им цвят. Със сигурност сте ги виждали често в различни кътчета на България. И това не е случайно – осигуряват рекорден обем от 300 яйца от кокошка годишно в продължение на 3 години и започват да снасят рано – на 4 месеца.
  • Роуд Айлънд са по-едра порода, която се отличава и с голямо количество месо освен че по броя яйца се нарежда на едно от челните места в класацията „най-добрата порода кокошки за яйца“.

Естествено е, че има и други породи, които са изключително добри носачки, но няма да се спираме подробно на всяка.

Отдел птицевъдство към земеделския институт у нас е насочен именно към обследване на най-добрата порода кокошки за яйца, както и на правилните грижи за тях, за да се възползват собствениците максимално от ползите. Провежда се комплексна научно-изследователска дейност, която е от ключово значение за развитието на птицевъдството у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com