Колко грама сол си иска нашето тяло на ден?

2351
Колко грама сол си иска нашето тяло на ден?
Снимка: iStock

Вероятно сте чували, че е важно да ограничите приема на сол или дори да наблягате на безсолна храна, защото солта е бялата отрова? Тогава вероятно ще останете изключително изненадани да разберете, че всъщност тялото ни се нуждае от сол, за да… оцелее. Има заболявания, при които наистина ограничаването на количеството сол, което се приема, подобрява здравословното състояние, но това далеч не означава, че здравите хора следва да избягват солта.

Консумирането на  големи количества сол може да повиши кръвното налягане и увеличава риска от развитие на сърдечни и съдови заболявания, но пък крайното ограничаване на солта е не по-малко опасно за здравето.

Колко грама сол си иска нашето тяло на ден?

Явно търсим златната среда, когато се касае за консумация на сол. Къде обаче е тя? Колко грама сол си иска нашето тяло на ден, за да функционира нормално, без да застрашим здравето си? Диапазонът е различен – от 2 до 6 грама. За да сте сигурни, че не надвишавате препоръчителните дневни количества, важно е да четете етикетите и да внимавате с консумацията на храни, съдържащи големи скрити количества сол като консервант например. Дозата е различна за възрастни и за деца, като за здрав възрастен е 6 грама или това е около чаена лъжичка. Ако обаче е използван терминът натрий, а не сол, то количеството е 2.5 грама на ден.

Колко грама сол на ден е максимално допустимото количество, което вашето тяло може да приеме

Колко грама сол си иска нашето тяло на ден за  различните възрастови групи?

Споменахме вече, че има голяма разлика на колко е години лицето, което консумира солта, както и дали на етикета пише сол или натрий. За да ви е по-лесно и да може с лекота да определяте какво количество ви е нужно, сме приготвили за вас информация с оптималните грамове по възрастови групи.

  • -  Малки деца на възраст от 1 до 3 години – 2 гр. сол или 0.8 гр. натрий,
  • -  Деца от 4 до 6 години – 3 гр. сол или 1.2 гр. натрий,
  • - Деца от 7 до 10 години – 5 гр. сол или 2 гр. натрий,
  • - Юноши на 11 и над 11 години, както и възрастни - 6 гр. сол или 2.5 гр. натрий.

Какви храни да консумираме, ако следва да намалим консумацията на сол?

Бедни на сол са следните храни: оризови сладки, несолени ядки, пресни плодове, кисело мляко, варени яйца, овесена каша, пиле, риба тон, маруля, домат, домашно приготвени супи, пици и различни други ястия, в които съставките са безсолни, а вие не добавяте повече сол от дневната ви доза. Внимавайте обаче за скрита сол, изписана като натрий, или като цяло за съдържанието.

Вреди от прекомерната консумация на сол

Освен високото кръвно налягане и риска за сърдечно-съдовата система консумацията на сол в големи количества води и до други опасни заболявания: загуба на калций, инсулт, задържане на течности, наднормено тегло. Колкото повече натрий приемате, толкова по-вероятно да страдате от хронични заболявания, сред които посочените са просто пример.

Колко сол трябва да консумират хората над 40 години?

Вреди от прекалено ниската консумация на сол или от безсолната диета

Човешкото тяло се нуждае от определено количество натрий, за да провежда нервните импулси, да свива и отпуска мускулите и за да поддържа правилния баланс на вода и минерали. Ако тотално се откажете от консумацията на сол, това ще застраши сериозно здравето ви, тъй като ще има жизнено важни функции в тялото, които не могат да бъдат осъществени.

Нещо повече – според Американския колеж по кардиология в Ню Орлиънс прием на натрий под стандартния препоръчителен максимум не носи допълнителни ползи, напротив – може да увеличи риска от смърт, свързана със сърдечно-съдово заболяване. Ограничаването на натрия до абсолютен минимум и под препоръчителната дневна доза или тоталният отказ от прием на натрий под каквато и да е форма, не само че не помага на пациентите със сърдечно-съдови заболявания, но е и контрапродуктивно при лечението на сърдечна недостатъчност.

Всички резултати от изследвания, свързани с въпроса „Колко грама сол си иска нашето тяло на ден?“ сочат, че както е вредна прекомерната консумация на сол, така е вреден и тоталният отказ от консумация на сол. Необходим е баланс, следване на препоръчителните количества и умереност, за да се поддържа здравето.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com